Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Unesco službeno odobrio obnovu splitske rive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a Francesco Bandarin i službeno je potvrdio da se UNESCO ne protivi uređenju Rive i da radi toga ne treba dolaziti u Split, navodi se u Bandarinovu pismu koje je Gradskom poglavarstvu dostavila Maja Franković, zamjenica predstojnika Stalne misije RH pri UNESCO-u u Parizu.

U pismu se ističe kako su njegovi suradnici u tančine proučili
projekt obnove Rive, koji im je nedavno dostavilo splitsko gradsko izaslanstvo te zaključili da Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a ni u čemu ne sprječava da se projekt izvede.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

"Projekt je odabran međunarodnim natječajem u skladu s visokim standardima, ne ugrožava golemu i univerzalnu vrijednost Dioklecijanove palače. Naprotiv, on donosi znatan estetski i funkcionalni napredak u odnosu na trenutačno stanje Rive. 

Uz to, projekt omogućuje bolji protok i veću kvalitetu javnih prostora, a povijesne komponente ostaju sačuvane", kaže se u pismu Francesca Bandarina. Dodaje se i da je obratio pozornost na opsežno arheološko istraživanje na tom prostoru te zaključio da UNESCO-ovi izaslanici radi toga ne trebaju dolaziti u Split.

Što se tiče primjedaba brojnih Splićana poslanih Bandarinu i
rekonstrukcije Bajamontijeve fontane, Bandarin kaže da je uvidom u sve dokumente utvrdio da rekonstrukcija fontane nije dio projekta obnove Rive.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene