Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnatelj Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a Francesco Bandarin i službeno je potvrdio da se UNESCO ne protivi uređenju Rive i da radi toga ne treba dolaziti u Split, navodi se u Bandarinovu pismu koje je Gradskom poglavarstvu dostavila Maja Franković, zamjenica predstojnika Stalne misije RH pri UNESCO-u u Parizu.


U pismu se ističe kako su njegovi suradnici u tančine proučili
projekt obnove Rive, koji im je nedavno dostavilo splitsko gradsko izaslanstvo te zaključili da Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a ni u čemu ne sprječava da se projekt izvede.

Vezani članci Potres u Zagrebu Fond za obnovu odgovorio Pavičić Vukičević: "Grad Zagreb kao osnivač Fonda bi trebao znati čime se bavimo. A mogli bi se ugledati u susjedne županije" Slika nije dostupna Prekidaju se radovi na splitskoj rivi

"Projekt je odabran međunarodnim natječajem u skladu s visokim standardima, ne ugrožava golemu i univerzalnu vrijednost Dioklecijanove palače. Naprotiv, on donosi znatan estetski i funkcionalni napredak u odnosu na trenutačno stanje Rive. 

Uz to, projekt omogućuje bolji protok i veću kvalitetu javnih prostora, a povijesne komponente ostaju sačuvane", kaže se u pismu Francesca Bandarina. Dodaje se i da je obratio pozornost na opsežno arheološko istraživanje na tom prostoru te zaključio da UNESCO-ovi izaslanici radi toga ne trebaju dolaziti u Split.

Što se tiče primjedaba brojnih Splićana poslanih Bandarinu i
rekonstrukcije Bajamontijeve fontane, Bandarin kaže da je uvidom u sve dokumente utvrdio da rekonstrukcija fontane nije dio projekta obnove Rive.