Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako uštedjeti?

Zanima vas kako uštedjeti? Saznajte ovdje.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako svi govore o dolasku krize i rezanju božićnih darova, štednja još uvijek nije postala pravilo ponašanja. Sve više građana ipak počinje razmišljati o troškovima, s malo truda na mjesec dana moguće su velike uštede.

Ako vam u kući gori samo televizor, a svjetla su ugašena, isplatit će se. U mjesec dana, na taj način na računima možete 'skinuti' 30 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Slika nije dostupna BEZ OBZIRA NA VISINU PRIMANJA Stručnjakinja za osobne financije objasnila kako svatko od nas može uštedjeti

Prvi korak štednje je zamjena klasičnih žarulja štednim. Iako stoje 80 kuna, štedljiva žarulja traje duže, daje istu količnu svjetlosti, ali u pet godina samo na njoj uštedjet ćete 580 kuna. No, zabluda ima milijun.

'Rasvjeta nam nekad bespotrebno svjetli kroz cijeli dan iako nismo u sobi. Televizori, kompjuteri, linije, sve je to danas oko nas i troši električnu energiju. Svi smo navikli kad upalimo televizor, da ostane raditi i kad nam treba i kad nam ne treba', rekao je Goran Čačić, suradnik na projektu Gospodarenje energijom.

>>  Kako uštedjeti električnu energiju

>> Na čemu štede Hrvati?

>> Zamrzavanje rasta plaća, ukidanje darova za Božić...

Stručnjaci stoga i savjetuju da se kućanski aparati gase kad god mogu. 

Ako baš ne morate, pećnicu nemojte držati kraj hladnjaka, jer se tako grije, pa i troši više energije da se rashladi.

Prozore ne ostavljajte na kip, radije ga otvorite desetak minuta kako bi procirkulirao svježi zrak. Pazite na potrošnju vode, a valja pripaziti i s grijanjem. Ako temperaturu snizite za samo jedan stupanj, na godinu možete uštedjeti i do 350 kuna.

Hrvati i kriza očito ne idu skupa. Dok državni čelnici drže govore, stežu remene, režu božićne darove i najavljuju krizu, shopping centri obaraju rekorde u posjećenosti. Preko čijih se leđa uopće prelama ta kriza?

Više o ovoj temi pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene