Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspiracija svima

Ovi su mladi ljudi dokaz da NIŠTA NIJE NEMOGUĆE...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nedavno održanim Igrama mladih s invaliditetom naši su sportaši postigli zavidne uspjehe. Ovo su mladi koji nam dokazuju da ništa nije nemoguće.

Priča o Jurici Milinu nedavno je zagrijala srca diljem zemlje i pokazala nam da je malo toga što snagom volje ne možemo postići. Jurica je mladić s Downovim sindromom koji je u čast na svog tragično preminulog brata preplivao kanal između otoka Ugljana i Zadra i to za samo sat i 40 minuta. Jurica je već i ranije ostvarivao velike pothvate u plivačkom svijetu osoba s invaliditetom i time postao dobar uzor mnogoj djeci s invaliditetom kojoj je dokazao kako ništa nije nemoguće sve dok imaju volje i želje.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Velik broj utapanja - 3 Problem ispod površine Hrvatska je mediteranska zemlja i baš je zato jedna stvar poražavajuća: U opasnosti je velik broj djece

Među tom djecom su u blizanci Tin i Sven Špoljarić, stolnotenisači kluba 'Uriho' koji su na nedavno održanim Međunarodnim igrama mladih s invaliditetom u češkom Brnu osvojili broncu u parovima, a Sven ju je osvojio i u pojedinačnoj konkurenciji. Njihove medalje posebno se vrijedne jer obojica boluju od rijetke nasljedne bolesti.

>> Pogledajte PODVIG ovog 27-godišnjaka s Downovim sindromom!

Blizancima je dijagnosticirana mukopolisaharidoza tip I koja se može manifestirati kroz jedan vrlo širok spektar simptoma a među njima su i problemi sa srcem, ukočenost zglobova te deformacija kostura. Otkada blizanci primaju terapiju smanjile su im se tegobe poput šuma na srcu, smanjile su im se jetra i slezena, lakše dišu, no na većini zglobova ostalo je nepovratno oštećenje. Unatoč tome, Tin i Sven na natjecanjima daju sve od sebe što je, sudeći prema medaljama, doista urodilo plodom.

A pred bolesti nisu pokleknuli članovi reprezentacije u boćanju koji su s Igara mladih s invaliditetom donijeli tri medalje - dvije bronce i srebro. Dora Brnić, Stepan Matijašević, Ivan Dernej i Marko Vidiček, članovi reprezentacije, još su četiri primjera kako se snagom volje može izdići iznad teških bolesti i njenih ograničenja.

A s bolesti se naučila nositi i 14-godišnja Ana Majsec, članica plivačkog kluba 'Olimp' iz Tuheljskih toplica. Ona je je iz Brna donijela dvije medalje - u disciplini 100 prsno osvojila je srebrnu medalju, a u disciplini 50 prsno, brončanu medalju.

Međunarodne igre mladih s invaliditetom jedini su paneuropski događaj za mlade sportaše i rekreativce koji nudi sveobuhvatno i i cjelovito sportsko natjecanje mladih osoba s invaliditetom, zajedno s kulturnim i obrazovnim aktivnostima, a glavna ideja projekta igara je integracija djece i mladih s invaliditetom u društvo kroz sportske aktivnosti. Zahvaljujući ovim izmnim mladim ljudima, budućnost hrvatskog paraolimpizma, ali i hrvatskog sporta općenito, čini se svjetlom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene