Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN-ov policajac Jan Elleby: 'Kninom je vladalo bezakonje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haško suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču nastavljeno je iskazom novog svjedoka tužiteljstva Jana Ellebyja koji je od sredine svibnja do kraja rujna 1995. radio u sjedištu CIVPOL-a UN-a u Kninu, najprije kao zamjenik načelnika, a potom i kao načelnik ureda.

Elleby je 4. i 5. kolovoza bio u Kninu i, kako tvrdi tužiteljstvo, svjedočio granatiranju grada te paležu i pljački koje su provodili pripadnici HV-a nakon završetka Oluje kao i ograničavanju kretanja pripadnicima CIVPOL-a i objašnjenjima koja je u tu svrhu davala hrvatska vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočio video linkom iz Japana Bivši dužnosnik UN-a: Čermak je bio kooperativan Slika nije dostupna Rajčić svjedočio o uporabi topništva 'Gotovina je bio vrhunski profesionalac, strog i pravedan'

Elleby je rekao da je osobno vidio kuće oštećene u granatiranju kojima su bili 'razneseni prozori, stakla je bilo na sve strane, a nekim kućama je bio oštećen krov'. 

Upitan kako je znao da se radi o posljedicama granatiranja, on je rekao da nema vojno obrazovanje, ali da je o tome raspravljao s vojnicima UN-a koji su mu rekli da je to 'tipična šteta nanesena granatiranjem'.

Na pitanje je li ikada osobno obavio detaljan pregled Knina u vezi oštećenja, rekao je da se ne sjeća.

Nakon prestanka granatiranja hrvatska vojska je patrolirala Kninom i mogao se vidjeti dim, rekao je Elleby iznijevši pretpostavku da su paljene kuće.

Sudu je predočen dokument u kojem se donosi ocjena situacije u Kninu, a koji je Elleby napisao 16. kolovoza 1995. nakon ophodnje gradom. U tom se dokumentu navodi da je 'grad Knin kao Tombstone u Arizoni 1995'. Tombstone je grad koji služio kao simbol bezakonja na nekadašnjem američkom divljem zapadu.

Elleby se ispričao zbog te usporedbe i rekao je da je u to vrijeme vladalo bezakonje.

Govoreći o pljačkama, kazao je da je 8. kolovoza posjetio mjesto gdje je CIVPOL bio smješten, te da se svuda vršila pljačka. 

'Moje mišljenje je bilo da nitko drugi osim brigada HV-a nije imao pristup gradu, a što se tiče zapažanja koja sam imao kasnije pljačka se još uvijek vršila i bio je utisak da su i ostale vlasti i civili vršili pljačku'.

Također je rekao da je šefu lokalne policijske postaje u Kninu poslao pismo, uz koje je priložio popis ubijenih ljudi, i zatražio odgovor o tome kakve su mjere poduzete s tim u svezi, ali da odgovor nikad nije dobio.

Čermakov branitelj Steven Kay u protuispitivanju svjedoka je dokazao da Elleby nije bio upoznat s ustrojem i funkcioniranjem lokalne hrvatske policije te da je tek kasnije shvatio da policijska postaja u Kninu nije imala odjel za istrage što znači da su sve informacije u istragama bile u Zadru, jer su bile u nadležnosti Zadarsko-kninske policijske uprave, ne Kninu. Dosje o tim istragama, u kojima su evidentirani preminuli prirodnom smrću i oni koji su ubijeni, dostavljen je Haškom sudu.

Markačev odvjetnik Tomislav Kuzmanović upitao je Ellebya je li bio svjedokom operacije čišćenja na terenu, na što je od odgovorio da nije već da je informacije o tome samo čuo.

Suđenje se nastavlja u petak, a Ellebya protuispitivati Gotovinin odvjetnik Gregory Kehoe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene