Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritičar negativnoh pojava

Umro sociolog akademik Ivan Markešić

Ivan Markešić
Ivan Markešić Foto: Cropix
Sociolog, leksikograf i političar, akademik Ivan Markešić, umro je u srijedu u Zagrebu u 71. godini života, nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je Hini iz obitelji Markešić.

Ivan Markešić je rođen Proslapu kraj Prozora, 1954. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokome 1972, studij sociologije na Fakultetu političkih nauka 1978. i studij njemačkoga jezika na Filozofskome fakultetu u Sarajevu 1984. Doktorirao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu s temom Religija u teoriji sustava Niklasa Luhmanna, 1997. godine.

Radio je najprije kao prevoditelj za njemački jezik u UNIS-ovoj tvornici u Prozoru, potom na Institutu za društvena istraživanja u Sarajevu i zatim kao glavni tajnik HDZ BiH. Nakon prelaza u Zagreb radi kratko u Hrvatskom informacijskom centru, potom u Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža, te do umirovljenja u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Markešić je usporedo predavao različite oblike sociologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1997./98., te bio pročelnik Studija sociologije 2002.-2004. godine.

Pročitajte i ovo Snimka nadzorne kamere - 1 Policija ima puno posla Veliki broj provala u Zagrebu: ''Prije nisi mogao nekom odnijeti kvačicu sa štrika''

Predavao je i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta Hercegovina u Bijakovićima kraj Međugorja i na drugim visokoškolskim ustanovama.

Najviše se bavio sociologijom religije te prevodio s njemačkoj jezika i na njemački jezik. Objavio je šest knjiga i više desetaka znanstvenih radova. Iz ino, bio je suradnik na nizu izdanja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža

Uredio je prvi svezak Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine (Mostar 2009.), koja je započeta kao Hrvatski leksikon BiH. Premda je formalno bio zamjenik glavnog urednika, okupio je u Zagrebu suradnike nakon što je projekt bio zapao u krizu, i podigao ga na razinu enciklopedije.

Pročitajte i ovo Spomen područje Dalj U Dalju Pjevao četničke pjesme i gazio hrvatsku zastavu: Određen mu istražni zatvor

Redovito je u medijima komentirao religijske odnose u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i zagovarao međureligijski dijalog te ponekad oštro kritizirao negativne pojave u hijerarhijama vjerskih institucija.

Akademija nauka i umjetnosti BiH izabrala ga je 2018. godine za domaćeg člana. Markešić je bio i prvi glavni tajnik HDZ-a BiH 1991. kojeg je napustio već 1992. i prešao živjeti u Zagreb. Isticao je da mu zbog suprotstavljanja politici Herceg-Bosne zapaljena obiteljska kuća u Rami.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene