Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija ima puno posla

Veliki broj provala u Zagrebu: ''Prije nisi mogao nekom odnijeti kvačicu sa štrika''

Aktualno Galerija Snimka nadzorne kamere - 1 Snimka nadzorne kamere - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Snimka nadzorne kamere - 2 Snimka nadzorne kamere - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Snimka nadzorne kamere - 3 Snimka nadzorne kamere - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Snimka nadzorne kamere - 4 Galerija 1/4 >>
U dva mjeseca ove godine zabilježeno je 11 provala u ugostiteljske objekte, a provala u kafić samo je jedna u nizu.

U gluho doba noći nepoznati počinitelj je provalio vrata lokalnog kafića i otuđio sav novac koji je našao unutra.

"Čovjek je provalio na vrata. Pajserom ih je obio i onda prošetao do šanka gdje je obavio ostatak. Slomio nam je doljna i vrata po skladištima. Velika šteta je učinjena. Iz obje smjene je otuđena veća svota novca, ukraden je polog iz svih novčanika, a u naletu bijega mu je čak nešto i popadalo po podu", kazao je Mario Đonlić, voditelj kafića.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine

Policija je očevid obavila, a za muškarcem još tragaju. U samo u dva mjeseca ove godine bilo je 11 provala u ugostiteljske objekte. Razriješeno ih je čak 10. Porast je i razriješenih djela imovinskog kriminaliteta kojih je oko 8000 na godinu.

"Naša razrješenost gdje mi završimo kriminalističko istraživanje i otkrijemo počinitelja je uvijek između 60 i 80 posto. Nizovi provala koje smo otkrili pokazuju da su uvijek bile dvije do tri osobe u činjenju takvih kaznenih djela", tvrdi Marija Goatti iz zagrebačke policije.

Žrtvama prijete i airsoft pištoljem

Jedna uigrana trojka operirala je i na području zagrebačke Dubrave. Provalili su u nekoliko trgovina, a modus operandi uvijek je bio isti - upadali su pred kraj radnog vremena kad zaposlenice ostanu same. Voditeljica poslovnice opisala je kako je to izgledalo jer je radnica koja je bila u smjeni od tada na bolovanju.

Pročitajte i ovo Bolnica - 3 Usklađivanje HZZO uveo nove cijene: "Jesu li novi troškovi participacije neka vrsta prikrivene prisile?"

"Oko pola osam je ušao unutra dok je ona pospremala i pripremala se za zatvaranje i rekao neka mu da novac. Prepala se, došla je do kase i otvorila kasu, uzeo je veću količinu novca i izašao van. Imao je pištolj, ona se ne sjeća je li imao kapu, kapuljaču, ali vidi se na kameri da je imao kapuljaču i šal", kazala je voditeljica trgovine Katarina Kovačević.

Uz verbalne prijetnje, prijetio je i airsoft pištoljem koji je uz odjeću i obuću naknadno pronađen pretragom stana.

Pročitajte i ovo Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Pučani sastavili manifest Reporter Dnevnika Nove TV iz Bukurešta: "Plenkovićevi sastanci će vjerojatno podgrijati nagađanja da odlazi u Bruxelles"

U prosjeku se u Zagrebu dogode dvije do tri provale na dan.

"Zagreb je velik, ali ne znam otkud te sve krađe, aute kradu, prije nisi mogao nekom odnijeti kvačicu sa štrika", čudi se Slavek iz Zagreba.

Drugi pak u tome ne vide ništa čudno.

"Ništa me ne čudi iskreno, tu živim cijeli svoj život, 25 godina, i bilo je tu već provala", kaže Jan.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić ANALIZA SUPERUTORKA "Bit će ovo ružno razdoblje, nasilje je moguće i više nego što Amerikanci žele priznati"

Veliki broj provala u tako kratkom periodu teško je ne primjetiti.

"Čuo sam nešto da haraju neki, po noći najviše, u mojoj zgradi", rekao je Renato.

Iz policije zato apeliraju na to koliko je bitno stvoriti privid da ste u stanu i kad u njemu niste, ali i da se sve vrijedne stvari fotografiraju kako bi lakše povezali počinitelja sa žrtvom i otuđenim stvarima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene