Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osman Muftić, prvi hrvatski ministar znanosti i tehnologije te ugledni znanstvenik iz područja tehnologije, umro je prije dva dana u Zagrebu u 77. godini života.


Osman Muftić rođen je 1934. u Sarajevu. Gimnaziju je 1952. završio u Zagrebu gdje je 1959. diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB), a 1969. i magistrirao, te tri godine poslije i obranio doktorsku disertaciju.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Malenica: Zatvorenike raspoređujemo po drugim zatvorima u Hrvatskoj Novac, ilustracija Bačić tvrdi da su mjere za očuvanje radnih mjesta bile izdašne: "Vlada je jako puno učinila"

Izvanredni profesor postaje 1976., a redoviti 1982. Držao je nastavu iz Mehanike i Nauke o čvrstoći, Teorije mehanizama, Biomehanike, Robota i manipulatora, Ergonomije, Konstrukcije zrakoplova i Teorije giroskopa. Osim nastave na FSB-u držao je i dodiplomske i postdiplomske studije na Elektrotehničkom, Medicinskom fakultetu, Šumarskom, Tehnološkom te Fakultetu grafičke tehnologije gdje je bio i prvi dekan.

Znanstveni rad Osmana Muftića obuhvaća istraživanja iz područja dinamike sustava, posebno u robotici, biomehanici i ergonomiji, i to kroz analizu gibanja robota ili ljudi.

Autor je ili koautor u više od 150 znanstvenih i stručnih radova. Samostalan je autor četiriju knjiga, a kao koautor je sudjelovao u pet knjiga.

Dekan na FSB-u postaje 1990., a nakon prvih višestranačkih hrvatskih izbora te godine i prvi ministar znanosti i tehnologije (od 1990. do 1991.), a potom i prvi veleposlanik RH u Islamskoj Republici Iran (od 1993. do 1996.).

Član je brojnih strukovnih udruga u zemlji i u svijetu.

Nagrađen je znanstvenom nagradom 'Nikola Tesla' 1989., dobitnik je Krambergerove medalje za antropologiju 1991. godine, ka i državne nagrade za životno djelo 2000.

Bio je ugledni član Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Posljednji ispraćaj Osmana Muftića bit će sutra u 15,50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. (Hina)