Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Podravina ispred svega'

O Josipu Friščiću: 'Prezirao je izdajice, ulizice. Bio je čovjek osebujnog humora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umro je Josip Friščić, a njegovi kolege prisjetili su se kako je bilo raditi s njim.

U petak je borbu s bolesti izgubio Josip Friščić, nekadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i župan Koprivničko-križevačke županije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suspendiran Nenad Matić "Beljak suspendira sve koji bi se mogli kandidirati protiv njega" Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV UČINIT ĆE NEŠTO RADIKALNO AKO POSTANE ŠEF HSS-a Nenad Matić: Postali smo predmet sprdnje i viceva

Bio je koalicijski partner u Vladi koju je vodila bivša premijerka Jadranka Kosor. Ona kaže da će ga pamtiti po tome što je bio iznimno korektan suradnik, u njemu je u politički veoma teškim trenucima imala potporu, ali i utjehu.

'Gospodin Friščić i ja smo usko surađivali dok sam vodila Vladu od srpnja 2009. do prosinca 2011. jer je tada bio predsjednik HSS-a, a to je bila koalicijska Vlada. Zaista je bio iznimno korektan suradnik, čovjek koji je držao do riječi, posebno jer su tada mnogi pokušali srušiti Vladu, a on je kao partner bio pouzdan. Bio je među rijetkim političarima s kojima, kada biste se nešto dogovorili, znala sam da je to dogovoreno. Prezirao je izdajice, ulizice. Bio je čovjek osebujnog humora. Puno puta u teškim situacijama sam razgovarala s njim, puno smo kava zajedno popili. U trenucima koji su za mene bili teški kao premijerku, od njega sam imala potporu i utjehu. Mislim da spada među rijetke političare od riječi, s jasnim stavovima, a kao čovjek bio je iznimno topao. Moja sjećanja na suradnju s gospodinom Friščićem ostaju zauvijek', rekla je Kosor.

'Bio je HSS od glave do pete'

Na rad s Friščićem osvrnuo se i Božidar Pankretić. 'Bio je naš predsjednik, vodio je stranku na jedan tolerantan način, bio je uvijek uviđavan, odnosio se prema svima s uvažavanjem, bio je HSS od glave do pete', rekao je Božidar Pankretić, bivši bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u izjavi za Dnevnik.hr. 

Fričića se prisjetio i njegov bliski suradnik Nenad Matić. 'On je bio jedan od najpoštenijih i najboljih političara što s tiče ljudskih osobina, čovjek koji je uspio dugo biti u politici, a da nije stvarao neprijatelje nego prijatelje i osoba koja je uvijek imala vremena razgovarati s svima. Lokalno je bio župan i odmah bi odvojio vremena za vas kad biste mu došli s nekim problemom.

Kao njegov glavni tajnik morao sam nekada i prekidati sastanke, jer ljudi bi došli na sastanak od pet minuta, a zadržali bi se i sat vremena, a on je uvijek pronalazio vremena za razgovor sa svima. I uvijek mu je ispred svega bila Podravina', rekao je Matić.

'Sjećamo ga se s mnogih sportskih susreta'

Osim što se bavio poltiikom, bio je i veliki zaljubljenik u sport te se na njegov rad osvrnula i sportska zajednica.

Josip Friščić bio je potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije te svojedobno dugogodišnji član Uprave kluba Slaven Belupo i njegov potpredsjednik.

Kao sportski djelatnik mnogo je pridonio razvoju nogometa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebno u Koprivničko-križevačkoj županiji.

'Sjećamo ga se s mnogih sportskih susreta, od najnižeg do najvišeg stupnja natjecanja i čovjeka koji je uvijek bio uz nogomet, te mnogo pridonio njegovim uspjesima', napisali su članovi NK Belupa na svojoj interentskoj stranici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene