Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umro je Josip Friščić, a njegovi kolege prisjetili su se kako je bilo raditi s njim.


U petak je borbu s bolesti izgubio Josip Friščić, nekadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i župan Koprivničko-križevačke županije.

Vezani članci Slika nije dostupna "Beljak suspendira sve koji bi se mogli kandidirati protiv njega" Slika nije dostupna UČINIT ĆE NEŠTO RADIKALNO AKO POSTANE ŠEF HSS-a Nenad Matić: Postali smo predmet sprdnje i viceva

Bio je koalicijski partner u Vladi koju je vodila bivša premijerka Jadranka Kosor. Ona kaže da će ga pamtiti po tome što je bio iznimno korektan suradnik, u njemu je u politički veoma teškim trenucima imala potporu, ali i utjehu.

'Gospodin Friščić i ja smo usko surađivali dok sam vodila Vladu od srpnja 2009. do prosinca 2011. jer je tada bio predsjednik HSS-a, a to je bila koalicijska Vlada. Zaista je bio iznimno korektan suradnik, čovjek koji je držao do riječi, posebno jer su tada mnogi pokušali srušiti Vladu, a on je kao partner bio pouzdan. Bio je među rijetkim političarima s kojima, kada biste se nešto dogovorili, znala sam da je to dogovoreno. Prezirao je izdajice, ulizice. Bio je čovjek osebujnog humora. Puno puta u teškim situacijama sam razgovarala s njim, puno smo kava zajedno popili. U trenucima koji su za mene bili teški kao premijerku, od njega sam imala potporu i utjehu. Mislim da spada među rijetke političare od riječi, s jasnim stavovima, a kao čovjek bio je iznimno topao. Moja sjećanja na suradnju s gospodinom Friščićem ostaju zauvijek', rekla je Kosor.

'Bio je HSS od glave do pete'

Na rad s Friščićem osvrnuo se i Božidar Pankretić. 'Bio je naš predsjednik, vodio je stranku na jedan tolerantan način, bio je uvijek uviđavan, odnosio se prema svima s uvažavanjem, bio je HSS od glave do pete', rekao je Božidar Pankretić, bivši bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u izjavi za Dnevnik.hr. 

Fričića se prisjetio i njegov bliski suradnik Nenad Matić. 'On je bio jedan od najpoštenijih i najboljih političara što s tiče ljudskih osobina, čovjek koji je uspio dugo biti u politici, a da nije stvarao neprijatelje nego prijatelje i osoba koja je uvijek imala vremena razgovarati s svima. Lokalno je bio župan i odmah bi odvojio vremena za vas kad biste mu došli s nekim problemom.

Kao njegov glavni tajnik morao sam nekada i prekidati sastanke, jer ljudi bi došli na sastanak od pet minuta, a zadržali bi se i sat vremena, a on je uvijek pronalazio vremena za razgovor sa svima. I uvijek mu je ispred svega bila Podravina', rekao je Matić.

'Sjećamo ga se s mnogih sportskih susreta'

Osim što se bavio poltiikom, bio je i veliki zaljubljenik u sport te se na njegov rad osvrnula i sportska zajednica.

Josip Friščić bio je potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije te svojedobno dugogodišnji član Uprave kluba Slaven Belupo i njegov potpredsjednik.

Kao sportski djelatnik mnogo je pridonio razvoju nogometa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebno u Koprivničko-križevačkoj županiji.

'Sjećamo ga se s mnogih sportskih susreta, od najnižeg do najvišeg stupnja natjecanja i čovjeka koji je uvijek bio uz nogomet, te mnogo pridonio njegovim uspjesima', napisali su članovi NK Belupa na svojoj interentskoj stranici.