Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci Eurostata

Koliko su i kome struja i plin poskupjeli: Ima i sretnika koji će energente plaćati manje

Aktualno Galerija Videozid: Poskupljenje struje i plina - 5 Videozid: Poskupljenje struje i plina - 5 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Poskupljenje struje i plina - 3 Videozid: Poskupljenje struje i plina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Poskupljenje struje i plina - 4 Videozid: Poskupljenje struje i plina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Poskupljenje struje i plina - 2 Videozid: Poskupljenje struje i plina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid: Poskupljenje struje i plina - 1 Galerija 1/5 >>
Osim nafte, rastu i cijene plina i struje. Eurostat je objavio podatke kome i koliko su struja i plin poskupjeli. Nećete vjerovati - ima i sretnika kojima su - pojeftinili!

U prosjeku, u Europskoj uniji struja je u prvoj polovici ove, u odnosu na prvu polovicu prošle godine, porasla s 22 eura za 100 kilovat-sati na 25 eura.

Najviše je poskupjela u Češkoj, za 62 posto, Latviji za 59 posto i Danskoj za 57 posto. Međutim, u pet zemalja je i pojeftinila.

U Nizozemskoj za 54 posto, Sloveniji 16 posto te Poljskoj za 3 posto, većinom zbog državnih subvencija i naknada.

U Hrvatskoj je struja poskupjela, prema Eurostatu za 4,8 posto. Što se tiče cijena plina, evo kako stojimo. Ciijena plina je u Europskoj uniji u prosjeku sa 6,4 eura za 100 kilovat-sati narasla na 8,6 eura.

Najviše je plin poskupio u Estoniji - čak 154 posto, Litvi 110 posto i Bugarskoj 108 posto! Jedino je cijena niža u Mađarskoj i to za 0,5 posto.

Pročitajte i ovo Plin: Ilustracija - 3 Borrell ih posjetio "Energetska sila u nastajanju": Europa pronašla zemlju koja bi mogla biti rješenje za probleme s plinom?

Najskuplji plin plaćaju Šveđani 22 eura za 100 kilovat-sati i Danci koji plaćaju 16 eura.

Pročitajte i ovo Plin: Ilustracija - 3 ČELNICI SUGLASNI Europska unija nastojat će ograničiti cijene plina: "Napravljen je veliki korak naprijed"

Za kraj je Dnevnik Nove TV usporedio aktualne cijene plina i struje s onima iz 2008. godine. Dakle, 2008. plin je u prosjeku stajao 5,8 eura, a danas 8,6 eura. Cijena struje je 2008. bila 16 eura za 100 kilovat-sati, a danas je 25 eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene