Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 84.godini

Umro hrvatski književnik Milivoj Slaviček

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski književnik i prevoditelj Milivoj Slaviček umro je jučer, 6. studenoga, u 84. godini u Zagrebu.

Milivoj Slaviček rodio se 24. listopada 1929. u Čakovcu. Diplomirao je 1954. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a poslijediplomska predavanja pohađao je u Varšavi i Krakovu. Radio je kao knjižničar, srednjoškolski profesor i urednik časopisa 'Književna tribina', 'Stih' i 'Kolo'.

>> Preminuo Damir Dado Tutić!

Bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika (1978.-1979.), a 1992. i 1993. obnašao je dužnost hrvatskog veleposlanika u Poljskoj. Prvu pjesničku zbirku 'Zaustavljena pregršt' objavio je 1954. Među njegovim zbirkama navode se 'Daleka pokrajina'(1957.), 'Modro veče' (1959.), 'Soneti, pjesme o ljubavi i ostale pjesme' (1967.), 'Purpurna pepeljara, naime to i to' (1969.), 'Otvoreno radi (eventualnog) preuređenja' (1978.), 'Pjesme neke buduće knjige' (1979.) i 'Sjaj ne/svakodnevice' (1987.).

Osim pjesama pisao je eseje, osvrte, komentare i novinske članke te prevodio s poljskoga, slovačkoga i slovenskog jezika. Među prijevodima s poljskog posebno se ističe knjiga prijevoda poezije, drama i eseja pape Ivana Pavla II.

Datum i vrijeme ispraćaja bit će poznati naknadno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene