Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPISALO I 56 ZASTUPNIKA

Hrvatska stranka umirovljenika prikupila više od 50 tisuća potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Povod prikupljanja potpisa bilo je Vladino višemjesečno ignoriranje HSU-ova prijedloga zakona o povećanju prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje (DZO), koji je u saborskoj proceduri od 13. svibnja.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u četvrtak je izvijestila da je u akciji prikupljanja potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, a za povećanje prihodovnog cenzusa, prikupila više od 52 tisuće potpisa, među kojima je i 56 saborskih zastupnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rješenje visokih troškova Uskoro stiže menza za umirovljenike? "Ne vidimo razlog da im se ne subvencionira bar jedan obrok dnevno" Štraparijada - 4 Mučenje konja Pokreće se peticija za zabranu kontroverznog natjecanja: "To je zaista jedna primitivna zabava"

"Ovo je još neslužbeni rezultat, mislimo da će do kraja tjedna biti i veći. Vladajući su na potezu. Mi ćemo potpise dati kao dodatan argument snage u proceduru u Hrvatski sabor, kao prilog našem zakonu prije rasprave", rekao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja na konferenciji za medije.

Povod prikupljanja potpisa bilo je Vladino višemjesečno ignoriranje HSU-ova prijedloga zakona o povećanju prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje (DZO), koji je u saborskoj proceduri od 13. svibnja, ističe. Ako najavljeno rješenje problema ne bude na zadovoljavajućoj razini, Hrelja je najavio prosvjede "pod prozorom" premijera Andreja Plenkovića.

"Dovest ćemo mu svaki tjedan pet autobusa umirovljenika iz pojedinih županija, baš onih koji su izgubili DZO zbog nepostojanja i nemicanja ovog cenzusa, koji su zbog toga još siromašniji nego što su bili prije, unatoč usklađivanju mirovina", poručio je.

Uz više od 52 tisuće prikupljenih potpisa građana, istaknuo je 56 saborskih zastupnika koji su potpisali peticiju, među kojima je i devet zastupnika koji su glasali za proračun što, tvrdi Hrelja, šalje poruku da ljudi koji inače podržavaju Vladu, podržavaju i ovu aktivnost.

Potpisi su prikupljani od 15. studenog do 15. prosinca na trgovima, tržnicama, u kućanstvima te udrugama po gotovo nemogućim uvjetima zbog, pojašnjava, lošeg vremena, kampanje za predsjedničke izbore, a suočili su se i s opstrukcijama udruga umirovljenika i premijera koji se obračunavao s njima sa sjednica Vlade.

HSU je potpise prikupljao za povećanje cenzusa za samca s 1939 na 2340 kuna te po članu obitelji s 1516 na 1830 kuna, što odgovara rastu plaća u 15 godina. U cenzus ulaze svi prihodi na razini godine, uključujući i božićnicu, a ako ga osoba prijeđe, gubi pravo na besplatno DZO i dobiva dodatni trošak od 70 kuna mjesečno, odnosno 840 kuna godišnje.

Hrelja ističe da je od 2012. više od 250 tisuća umirovljenika izgubilo pravo na besplatno dopunsko.

HSU zahtijeva i usklađivanje cenzusa s rastom plaća na početku svake godine, solidarnost među generacijama kako bi se sačuvala niska cijena police te očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja. Protivi se poskupljenju DZO-a, guranju umirovljenika i radnika u siromaštvo te privatizaciji DZO-a u kojem bi stariji od 60 trebali plaćati mjesečnu policu u rasponu od 150 do 350 kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene