Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju naša zemlja postaje vanjska granica Unije na istoku. A to znači da više nećemo biti samo tranzitna zemlja, već i zemlja odredišta mnogih ilegalnih imigranata. Posjetili smo Prihvatni centar za strance u Ježevu gdje azil ili deportaciju u svoju zemlju čeka 28 stranih državljana.


U Prihvatnom sentru za strance nalaze se ilegalni imigranti uhvaćeni prilikom ulaska u Hrvatsku. Svatko ima svoju priču. Tako i dva Pakistanaca koji su tu već par mjeseci. 'Pakistan nije siguran, previše je problema s Vladom, s Talibanima. Zato sam odlučio doći ovdje. Ovdje mi djeluje prekrasno', kaže 22-godišnji Mowwod Sabir. 'Ja sam inače dizajner, doživio sam strašnu sudbinu. Optužen sam da sam oteo dijete, ali doista to nisam učinio. U Pakistanu je situacija grozna', kaže 23-godišnji Swer Nawaz.

Vezani članci Ilustracija - 3 Prije 16 godina u Hrvatskoj je prvi put priznato pravo na azil: Gdje smo danas u ''tvrđavi Europi'' i jesmo li zaboravili ljudima biti ljudi? Yazdan Fayyaz Svjetski dan izbjeglica uz azilante u Hrvatskoj: "Imali smo teško obiteljsko nasilje... Ovdje se nismo susreli s diskriminacijom"

Iako iza ovog velikog zida i bodljikave žice djeluje kao zatvor,unutar zidina potpuno drukčija atmosfera i veselo raspoloženje. Na zidovima vise fotografije bivših imigranata. Sobe su im otključane, smiju šetati hodnicima, izaći na zrak. No, pravila su ipak jasna. Izlaska na slobodu - nema. 'U muškom odjelu ima po 10 kreveta, svaki stranac ima svoj ormarić. Nema nigdje radijatora, imaju čak i podno grijanje', kaže načelnik prihvatnog centra za strance pri Ministarstvu unutarnjih poslova Josip Biljan.

Trenutačno se u centru nalaze samo muškarci. Maloljetnike ne primaju. Jedino ako su u pratnji roditelja. U centru je trenutno 28 stranih državljana, no uskoro bi se taj broj mogao i povećati. jer Hrvatska postaje vanjska granice Europske unije, ali i udarna zona od istoka prema Zapadu. Jer, imigranti su obično iz zemalja Jugoistočne Europe, a transportira ih se u zemlje Europske unije.

Dvostruko dno, dvostruka pozadina ili dvostruki strop - najčešći su načini na koje šverceri skrivaju ljude kako bi ih protuzakonito prebacili preko granica. Azil u Hrvatskoj nije lako dobiti, gotovo 90 posto zahjeva bude odbijeno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju