Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukidanje olakšica Katoličkoj crkvi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nervoza u Italiji. Bruxelles je zatražio podatke o poreznim olakšicama koje u toj zemlji uživa Katolička crkva. Europska komisija smatra kako je neplaćanjem poreza, Crkva automatski konkurentnija u odnosu na druge vlasnike.

Prema zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica u Hrvatskoj one su oslobođene plaćanja poreza na priloge građana i pravnih osoba, dakle na donacije. Ne plaćaju ni porez na promet nekretninama ako je riječ o vjerskim objektima ili zemljištima za izgradnju vjerskih objekata, kao ni carinu i porez na predmete koji su donacija iz inozemstva. Pravne i fizičke osobe iz vjerskih zajednica ne plaćaju ni porez na dohodak. 

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Neke od ovih stavki promijenit će se kad uđemo u Europsku uniju. U Ministarstvu financija kažu da vjerske zajednice ne plaćaju porez na dobit jer nisu osnovane radi ostvarivanja dobiti niti su njihovi prihodi stečeni kroz uobičajenu gospodarsku djelatnost u tržišnoj utakmici. Ako obavljaju gospodarsku djelatnost, kažu u ministarstvu, Porezna uprava im donosi rješenje prema kojemu postaju obveznici poreza na dobit. 

Zbog slične situacije u Italiji Bruxelles je zatražio objašnjenje na što je reagirao i Vatikan. Crkva u Italiji posjeduje 80 tisuća zgrada u kojima su smještene bolnice, sveučilišta, muzeji i hoteli za hodočasnike. Kroz sve to ostvaruju dobit i to veliku. Hoteli u njihovu vlasništvu imaju 250 tisuća ležaja. Računa se da talijanske općine, kojima bi novac od oporezivanja crkvene dobiti trebao ići, gube čak 2 milijarde i 200 milijuna eura na godinu.

Crkva u Hrvatskoj vjerojatno ne barata ni s približno toliko novca kao njihovi talijanski kolege, no vjerski turizam i u Hrvatskoj se počeo razvijati. 

Tako se nedavno pričalo o otvaranju restorana u zagrebačkoj katedrali, planiraju se organizirati i katolički tim bildinzi, a poneki samostani, kao onaj u Zaostrogu, već nude smještaj s punim pansionom za 32 eura. 

Glasnogovornik Biskupske konferencije Zvonimir Ancić rekao je da je sve propisano zakonom i da nam izjavu u kameru danas nitko ne može dati. O svemu ovome htjeli smo porazgovarati i s nekim iz Ministarstva financija ili porezne uprave no u kameru nam ni oni ništa nisu mogli ili htjeli reći. Čini se da je riječ o osjetljivoj temi o kojoj će se još dugo raspravljati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene