Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici HSLS-a Đurđa Adlešić i Ivan Čehok poslali su otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, od kojega traže da stane na kraj, kako kažu u priopćenju, HDZ-ovim opstrukcijama pravne države i narušavanju dostojanstva Hrvatskog sabora zbog 'slučaja Glavaš'.


"Svojom raspravom o gospodinu Branimiru Glavašu, kao i najavljenim prijedlozima Kluba zastupnika HDZ-a, HDZ ozbiljno ugrožava temelje pravne države. Stoga smo, na temelju Sporazuma o potpori Vladi RH kojim zahtijevamo ujednačavanje stavova o sporazumnim točkama, dužni upozoriti vladajuću stranku da je njezino ponašanje neprihvatljivo, da degradira ustavnu i zakonodavnu ulogu Hrvatskog sabora, ali i narušava
neovisnost hrvatskog pravosuđa", stoji u priopćenju koje su potpisali Adlešić i Čehok.

Vezani članci Brdo troske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zagađeni im voda, tlo, zrak i okoliš: Probleme stvara brdo troske, a ministarstva samo prebacuju lopticu Državni stanovi na prodaju (Foto: Ministarstvo državne imovine) U potrazi ste za stanom? Država ima (ras)prodaju, najjeftiniji košta tek nešto više od 20 tisuća kuna

Predsjednika HDZ-a, premijera Ivu Sanadera, pozivaju da "stane na kraj opstrukcijama pravne države".

HSLS-ovci traže da se na početku ovotjednog saborskog zasjedanja glasuje od odlukama Mandatno-imunitetnog povjerenstva, vezano uz skidanje zastupničkog imuniteta Glavašu te odobravanja pritvora i pokretanja kaznenog postupka protiv njega zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila, "kako se ne bi dalje narušavalo dostojanstvo Hrvatskog sabora".

"Daljnje odugovlačenje s glasovanjem štetilo bi samom gospodinu Glavašu, Hrvatskom saboru i hrvatskoj politici u cjelini, pa stoga u tom pitanju ne želimo biti dio vladajuće većine zastupnika", poručuju čelnici HSLS-a.

Dodaju da, poštujući triobu vlasti kao temeljno liberalno načelo, Hrvatski sabor ima pravo i obvezu raspravljati samo o odluci svog nadležnog povjerenstva, ne miješajući se u pravosudne odluke.