Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapošljavanje

Vlada predlaže poslodavcima: Prvi ugovor o radu na određeno bez vremenskog ograničenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada predlaže da poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, a drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto ne može biti sklopljen na duže od tri godine.

Prema Vladinu prijedlogu s današnje sjednice, ako se prvi ugovor na određeno vrijeme sklopi na duže od tri godine, drugi se ne može sklopiti na određeno, objasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić dodavši kako je takvo rješenje dogovoreno s poslodavcima i sindikatima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspodjela radnog vremena Rasprava o izmjeni ZOR-a: Nema dogovora između sindikata i HUP-a Slika nije dostupna Natalitet pada Formula za propast: Stara nacija, manje djece, više nezaposlenih

>> Vlada zapošljava, otvaraju se natječaji za 40 radnih mjesta

Kaže da će se tako omogućiti poslodavcima zapošljavanje radnika na određeno vrijeme u trajanju dužem od tri godine, a istovremeno će radniku biti ojačana sigurnost. Mrsić kaže da je sa socijalnim partnerima dogovoreno i maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, a ne kao dosad 32 sata mjesečno.

Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati, što je, kaže Mrsić, posebno važno poslodavcima u turizmu.

Zakonskim izmjenama Vlada olakšava poslodavcima otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada. Naime, sada je poslodavac dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenim Zakonom o radu (ZOR). Vlada predlaže da se neuspjeh probnog rada uvede kao posebno opravdan razlog za otkaz ugovora o radu, na koji se ne primjenjuju odredbe ZOR-a o otkazu.

Izvor iz Ministarstva rada najavljuje strože kontrole Inspektorata rada uz uvođenje zelenih, žutih i crvenih kartona poslodavcima. Crveni će biti dodijeljivani za neisplatu plaća i neprijavljivanje radnika. Inspektori će biti ovlašteni naplaćivati kazne na licu mjesta.

Iz Ministarstva se doznaje da su u tijeku tripartitni pregovori Vlade poslodavaca i sindikata o širim izmjenama ZOR-a, a trenutno se razgovara o interesnim pitanjima kao što su prava radnika u restrukturiranju poduzeća, otpremnine i sl. Ta bi se pitanja trebala naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora tijekom jesenjeg zasjedanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene