Tome Antičić (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)
Tome Antičić (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)

"Mogu potvrditi da sam prihvatio ponudu Matije Posavca i da ću biti visoko na listi kandidata za Europski parlament. Moja jedina dva uvjeta bila su da budem nestranački kandidat i da imam slobodu u kreiranju programa za znanost, obrazovanje i high-tech industriju", rekao je Tome Antičić.


Dr. sc. Tome Antičić, ugledni hrvatski znanstvenik i jedan od najbližih suradnika ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, priključio se u srijedu listi međimurskog župana Matije Posavca te će na predstojećim izborima za EU parlament nastupiti kao nestranački kandidat, izvijestili su iz HNS-a.

Vezani članci Matija Posavec (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) HNS se priprema za novog šefa: Matija Posavec više nije najizgledniji kandidat za Vrdoljakova nasljednika? Međimurski župan Matija Posavec (Foto: Dnevnik.hr) HNS predao listu kandidata za Europski parlament

"Mogu potvrditi da sam prihvatio ponudu Matije Posavca i da ću biti visoko na listi kandidata za Europski parlament. Moja jedina dva uvjeta bila su da budem nestranački kandidat i da imam slobodu u kreiranju programa za znanost, obrazovanje i high-tech industriju, što je gospodin Posavec prepoznao i dao mi punu podršku", rekao je Antičić.

Dr. sc. Tome Antičić doktorand je svjetski priznatog Johns Hopkins Universityja te bivši zaposlenik CERN-a. Na funkciju državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja došao je nakon uspješnog petogodišnjeg mandata ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.

U samo godinu i pol mandata u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u resoru EU fondova i znanosti državni tajnik Antičić stavio je u fokus zadržavanje mladih znanstvenika, te je otvorena prilika za zapošljavanje oko 255 mladih znanstvenika kroz projekte Znanstvenih centara izvrsnosti te Projekta razvoja karijera mladih istraživača Zaklade za znanost.

U suradnji s nositeljem liste Matijom Posavcem, Tome Antičić uskoro će predstaviti službeni program svoje kandidature koji se sastoji od tri dijela: oslobađanje high-tech poduzetnika, inovatora i znanstvenika od brojnih administrativnih i pravnih kočnica te prepreka, inicijativa za high-tech ekološko Jadransko more/Mediteran u sklopu projekta Obzor Europa i promjena pravila korištenja i dodjeljivanja strukturnih fondova tako da se mogu jednostavno koristiti za potporu istraživanju i razvoju te potrebe high-tech tvrtki, umjesto davanja izdašnih poticaja za tradicionalne i na globalnoj razini, nekompetitivne grane gospodarstva.

Matija Posavec, nositelj liste za EU izbore izrazio je zadovoljstvo što se njegovoj listi pridružio svjetski priznati znanstvenik.

"Ponosan sam što se našem timu uspješnih i dokazanih ljudi i novim licima u hrvatskoj politici priključio i nestranački stručnjak, za kojeg bih rekao da su mu znanost, istraživanja i inovacije drugo prezime. Tome Antičić utjelovljuje upravo ono što želim ponuditi biračima - jako puno rada za perspektivniju i bolju budućnost. Rezultati njegova rada govore sami za sebe – od zasluga za povijesno priključivanje Hrvatske CERN-u i uvođenja Hrvatske u Europsku svemirsku agenciju pa sve do ugovaranja čak 2,5 milijarde kuna iz EU fondova za hrvatsku znanost", rekao je Posavec.