Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruge Bandiću: 'I zgradama na Cvjetnom trgu prijeti urušavanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Pravo na grad i Zelena akcija tvrde da su nedavni slučajevi urušavanja tla na gradilištima u Zagrebu te afera zamjene gradskog zemljišta u Maksimiru rezultat bezočne politike eksploatacije grada, koju "svjesno i namjerno" provodi gradonačelnik Milan Bandić.

Spomenuti slučajevi pokazuju da gradonačelnik od svoje politike, koja pogoduje jedino građevinskim investitorima, ne želi odustati niti pod cijenu katastrofe, ocijenili su predstavnici udruga na današnjoj konferenciji za novinare. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Horvatinčić dobio Cvjetni trg! Slika nije dostupna Bandić o Cvjetnom: Siguran sam da radim u interesu grada

Dodaju da se slično urušavanje može očekivati i prilikom gradnje podzemnih garaža pod Cvjetnim trgom.

- Riječ je o posljedicama sustavnog djelovanja gradske vlasti u korist maksimalne grabeži gradskih resursa, pa ne čudi da ne postoji politička volja da se preuzme odgovornost za katastrofično stanje u gradu, ističe Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Dodaje da je gradonačelnik Bandić u posljednjim slučajevima pokazao prvorazredni politički kukavičluk i neodgovornost te nekadašnji "ja pa ja" zamijenilo s "nisam ja".

Gradsku vlast pritom je nazvao vjernim partnerom građevinske mafije koja sve češće ignorira građane, struku, zakone i institucije.

Urbanistica Vera Petrinjak Šimek ustvrdila je da je struka i ranije
upozoravala na sve slučajeve u kojima je nastala katastrofa,
uključujući Kupsku ulicu i kompleks Nade Dimić.

Već sada možemo ocijeniti koje bi se zgrade prve mogle urušiti zbog iskopavanja šest etaža podzemnih garaža pod Cvjetnim trgom, a zanimljivo je da bi to bile baš zgrade koje vlasnici ne žele prodati, a investitori ih pod svaku cijenu žele, poput one u Ilici 19, kazala je Petrinjak Šimek. 

Dodala je i da je iskapanje svake podzemna garaža u staroj gradskoj jezgri potencijalna katastrofa.

Udruge stoga zahtijevaju da se na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine uvrsti pitanje političke odgovornosti gradonačelnika i Gradskog poglavarstva te da Skupština glasa protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana kojima se ukida zona zabrane gradnje javnih garaža u Donjem gradu. 

Također traže da se zagrebački Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode isključi iz nadležnosti gradske vlasti i uključi u jedinstveni nacionalni sustav zaštite kulturne baštine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene