Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše torbe

Učenike 2014. očekuju novi, laši udžbenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U školskoj godini 2014./2015. školarci će imati nove udžbenike, koji će, zbog posebnog papira biti lakši do 20 posto, a smanjit će se i broj stranica.

Veliki broj udžbenika, vježbenica i bilježnica školarci su danas ponijeli u školu. Ne leđima nekad nose i manje, ali i više knjiga, ovisno o rasporedu.

Pročitajte i ovo Dojava iz škole - 2 Dojava škole Dječak prijetio učenicima u školi: Policija mu u kući pronašla oružje Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja

'Za hrvatski moramo imati bilježnicu, udžbenik i radnu bilježnicu. Za matematiku moramo imati udžbenik, radnu bilježnicu i zbirku zadataka, za prirodu moramo isto imati udžbenik', kazao je jedan učenik.

Tako skupe do 5 kilograma, a s višim razredima povećava se i težina torbe, a pod kilogramima stradava dječje zdravlje. 'Zbog kralježnice i zbog ramena, evo to je najveći problem jer djeca u tom periodu, od 1. do 4. razreda - njihov rast i razvoj nam je vrlo bitan', kazala je učiteljica Melita Rukavina.

>> Što će učenici na kraju učiti iz zdravstvenog odgoja?

Teret na njihovim leđima trebao bi biti manji od 2014. Zbog drukčijeg papira stranice udžbenika bit će do 20 posto lakše. 'Dogovoreno je da svi papiri koji budu korišteni u tiskanju budu lakši nego do sada, 65 do 75 grama, tako da će školska torba biti bitno lakša', kazao je Damir tadić iz Profila.

Više neće biti obvezno 50- ak radnih bilježnica i vježbenica. Udžbenici će biti pisani po pravilima novog pravopisa, bit će tanji i lakši, a ministar uvjerava- i jeftiniji. 'Sigurno će proći jeftinije zato što će kompleti biti jeftiniji jer je u njima 51 naslov manje. Osim toga, volumen broj stranica će biti manji pa će i ti udžbenici biti jeftiniji', kazao je ministar Jovanović.

No roditeljska računica je drugačija. Knjige se više neće predavati mlađim generacijama.'Morat ćemo potrošiti još više novaca i to je to', kazao je Žarko. Rok za prijavu udžbenika s lipnja je pomaknut na rujan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene