Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ubojstva su mentalna epidemija na koju smo sve manje imuni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da je u Hrvatskoj sve više ubojstava i da su ona sve brutalnija. O tome što je uzrok takvom ponašanju razgovarali su gosti emisije '10 do 8'.

'Mogli bismo reći da je ovakvo ponašanje mentalna epidemija, a nama ljudima pada imunitet. Nema ideala, kontrole ni integracije ličnosti. Postoji samo jedan oblik postizanja zadovoljstva, a to su adrenalin, agresija i autoagresija', rekao je psiholog Vladimir Gruden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva protiv prava homoseksualcima na usvajanje djece Slika nije dostupna Srpski kriminalci pljačkaju Hrvatsku i uz pomoć 'branitelja'?

Zašto sada ljudima treba mnogo manje da na nešto reagiraju ubojstvom?

'Zato što mi u društvu nemamo nikakav optimizam', jednostavno je pojasnio dr Grudelj.

Grudelj je na slučaju Šibenčanina Tomislava Kovaka, koji je danas ubio svog sugrađanina Zorana Bujasa, objasnio da je on već bio spreman na agresiju u trenutku kontakta s ubijenim, te mu je za sam čin ubojstva trebao samo još jedan vanjski poticaj.

'Mi nikad ne znamo tko je spreman na ubojstvo, a ubojicama za poticaj treba potpuno beznačajan detalj', rekao je Grudelj.

Neke su profesije izložene svakodnevnim verbalnim napadima bijesnih građana. Ponekad ispadi prijeđu granicu verbanog i prerastu u fizički obračun. Upravo to se dogodilo gostu '10 do 8' Dariju Razumu, kontroloru parkirališta.

'Ima jako puno takvih slučajeva, srećom još nitko od mojih kolega nije naletio na ubojicu', rekao je Dario. No, jednom prilikom napao ga je nezadovoljni građanin.

'Čovjek mi je prišao, ničim izazvan udario me šakom po glavi i počeo vrijeđati. Pozvao sam policiju, on se udaljio, a ja sam zatražio liječničku pomoć. Kada sam otišao u bolnicu, utvrdili su da mi je probijen bubnjić', ispričao je Dario.

'Žao mi je što to moram reći, ali branitelji su najkonfliktnija skupina i ja ih izbjegavam', rekao je Dario.

Budući da mediji objavljuju puno ime i prezime napadača i žrtve, te objavljuju informacije o njihovim obiteljima, dr. Gruden rekao je da dolazi do želje za identifikacijom.

'Kad ih se na nešto podsjeća u medijima, ljudi kažu – vidiš, i ja bih to mogao', objasnio je dr. Gruden.

Podsjećamo samo na neke od zločina o kojima smo slušali posljednjih nekoliko mjeseci:

>> SMS porukom pozvale vršnjake na svoj sprovod

>> Nestalu djevojku zadavio i zakopao grobar

>> Studentica autostopirala pa nestala

>> Ubojica iz Pule prebačen u zatvorsku bolnicu 

>> Žrtvu nekoliko puta pregazio automobilom zbog ljubomore?

>> Taksist žrtva ubojice s govornom manom?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene