Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je romska tradicija'

14-godišnji otac: Prijetili su mi ludnicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
14-godišnja djevojčica iz zagrebačkog romskog naselja koja je prošlog vikenda rodila blizance stigla je kući, a djeca su još u bolnici. U međuvremenu iz zatvora se vratio i njezin 16-godišnji suprug koji je bio uhićen zbog sumnje na kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom. Obitelj je u šoku jer je rana ženidba dio romske tradicije.

Rabija ima 14, Damir 16 godina. Hodaju odmalena. Posljednje dvije godine su u braku. Za romsku tradiciju ništa neuobičajeno. No, ovog vikenda Rabija je rodila blizanke i postala najmlađa majka u Hrvatskoj, a Damir je zbog toga završio u Remetincu. Danas se vratio kući. 'Tamo su me maltretirali, a policajac mi je prijetio zatvaranjem u ludnicu', rekao je Damir.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!"

Iako već ima 36-ero unučadi i 4-ero praunučadi, pradjed Smajo čim je doznao doputovao je iz Bosne. Unatoč veselju, obitelj Hrustić tužna je jer je njihov sin, zbog poštivanja tradicije, proveo cijelu noć u pritvoru. 'Mi smo šokirani. To je jedna uvreda za nacionalnu manjinu Roma. Razlika je samo u godini i još nešto. Ja sam isto uzeo maloljetnicu i napravili smo svadbu u mom dvorištu', dodao je Agan Hrustić, Damirov otac.

Život Roma u Hrvatskoj nije idiličan. U sobi musavih prozora u trošnoj baraci naslagano je i po nekoliko kreveta. Na sve strane probija vlaga, a zrak je često hladniji od onoga vani. Za blatnjavo dvorište, hrpu lima i razbacane stvari oni ne mare. Iako rani porod tvrde stručnjaci, nikako nije preporučljiv Romi poručuju kako samo drže do svoje tradicije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene