Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad se zbroje sva poskupljenja, jasno je "kao dan" da troškovi rastu više i brže od rasta plaća poreznom reformom. A što je s drugim reformama? Plenkovićeva vlada obećava da ovaj put one neće biti tek mrtvo slovo na papiru.


Tisuće građana, promjene na bolje, više nisu mogli čekati. "Ja sam jedan među njima, koji razmišlja da ode. Jer ovo sve nije za izdržati!", rekao nam je jedan od građana.

Vezani članci Porezi i plaće, ilustracija Vlada najavljuje porezno rasterećenje: Izračunali smo koliko bi i kome od Nove godine plaće trebale rasti Slika nije dostupna Veće plaće!

Bruxelles traži reforme. I uvjerava - to znači bolji život. Posljednjih mjesec dana u vladi pripremaju nacionalni plan reformi. Domaću zadaću Bruxellesu bi trebali poslati najkasnije do kraja travnja. Posao vodi ministrica Martina Dalić.

"U njemu će se definirati niz mjera - u području poboljšanja klime, u području unapređenja efikasnosti javne uprave, strukturne reforme...", najavila je Dalić.

U vladi se hvale planom za rezanje administrativnih troškova, javnu upravu, zatim poreznom reformom, rastom gospodarstva i manjim deficitom. No, komisija traži strukturne reforme.

"Radit ćemo odgovorno, pokušat ćemo se dimenzionirati s onim sredstvima koje imamo, na dobrobit građana i gospodarstva", kazao je premijer Andrej Plenković.

Od bivših vlada, Komisija je tražila depolitizaciju strateških poduzeća, reforme uprave, pravosuđa, zdravstva i mirovinskog sustava.  Oreškovićeva vlada pristala je na zahtjeve Bruxellesa. Pooštrila uvjete za punu mirovinu, ali je plan na kraju propao.

"Mi nećemo mirovinu ni dočekati, već ćemo mirovinu dočekati na Mirogoju, Miroševcu iliti Markovom polju", kažu građani.

I oporba je kritična.

"Zadnjih godinu dana puna su im usta reformi, a od reformi nismo vidjeli ni R. Vidjeli smo samo plagijatorstvo, vidjeli smo samo poskupljenja i pojačanjo nasilje i ugrožavanje ljudskih prava", ističe Davor Bernardić (SDP).

Neke reforme znače i bolne rezove pa ih vlade nerado provode. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr