Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani će od ponedjeljka moći na račune primiti uvećanu plaću. Rezultat je to izmjena poreznih zakona. Rast će minimalna plaća, mijenjaju se porezni razredi, a povećava se i neoporezivi dio za dijete.


Plaće zarađene u prosincu, a isplaćene u siječnju bit će - veće. Nekima više, nekima manje.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Premijer na sjednici Vlade otkrio kad nove mjere stupaju na snagu i koliko će trajati: ''Cilj je smanjiti širenje zaraze i broj preminulih'' Slika nije dostupna Veće plaće!

"Da je recimo, 1000 kuna, to je već nešto", kaže Ivan.

1. siječnja donosi rast minimalne plaće za 156 kuna. Pa će tako od noćas iznositi 3276 kuna. A osnovni se osobni odbitak diže na 3800 kuna.

"Nisam zadovoljna, ali to nije ni bitno. Bitno je da uđemo u Novu s puno ljubavi i zdravlja, to je najvažnije za sve ljude", kaže Jelena.

Porez na dohodak, od sutra se plaća prema dvije stope. Prva je stopa od 24 posto za plaće do 17.500 kuna. I za veće od tog iznosa, stopa od 36 posto.

Sindikati ovime nisu zadovoljni.

"Sasvim je jasno da se kod poreza na dohodak išlo na ruku onima koji imaju najviše. Bilo da se išlo u smanjenje poreznih razreda, bilo da se govori o razredima. Jer oni kojima najviše treba - najmanje će dobiti", ističe Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Izmjena ima i za roditelje s djecom ili uzdržavane članove obitelji. Neoporezivi dio za prvo dijete bit će 1750 kuna, a za drugo 2500 kuna.

"Ova mjera će pomoći obiteljima koje imaju viša primanja. I moramo biti svjesni da postoji velik broj djece u riziku od siromaštva. I oni i njihovi roditelji teško žive i očekujemo od nadležnog ministarstva da donese obiteljsku politiku", kaže Ivana Zanze iz Udruge Roda

Samcu s prosječnom plaćom ona će biti veća do 100 kuna. Onima s većim plaćama, rast može biti više od 1000. No više novca, ovisi i o gradu u kojem se živi, ali i o broju djece. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr