Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jovanovićev i Ostojićev odlazak posljednja je u nizu promjena u Vladi premijera Zorana Milanovića.


Smjene ministara zdravlja Rajka Ostojića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića najnovije su promjene u vladi premijera Zorana Milanovića od 2012. godine.

Vezani članci Muškarac verbalno napao Milanovića Iz Vlade demantirali vezu Plenkovića s odvjetnikom Jovićem koji je vrijeđao Milanovića: "Premijer ne poznaje tog čovjeka" Tomo Medved Ministar Medved o Madžarovu ispadu prema Milanoviću: "Ne vidim ja tu nekakve problematične scene"

'Nakon razgovora s Ostojićem i Jovanovićem zaključili smo da je najbolji interes i Vlade i SDP-a da oni ojačaju saborski klub SDP-a', rekao je Milanović na konferenciji za novinare na kojoj je objavio da će umjesto njih Saboru predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara.

Milanović potvrdio: Varga i Mornar bit će novi ministri!

Bivši ministar financija Slavko Linić bio je šesti ministar koji je 6. svibnja napustio vladu Zorana Milanovića otkad ju je prije dvije i pol godine potvrdio Hrvatski sabor, ali je dotad bio prvi kojeg je smijenio premijer, za razliku od ostalih koji su sami podnijeli ostavke ili otišli na druge dužnosti.

Prvi otišao Komadina, a onda Holy

Prva Milanovićeva ministarska postava doživjela je promjene svega stotinjak dana nakon imenovanja, kada je u travnju 2012. prvi ostavku na dužnost podnio tadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina koji je taj potez obrazložio narušenim zdravljem.

U lipnju iste godine ostavku je podnijela i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy koja je u pismu premijeru tada navela da ostavku podnosi jer je nepromišljenim e-mailom predsjedniku Uprave HŽ Holdinga nanijela političku štetu Vladi. Milanović je tada poručio da mu je žao zbog ostavke, ali je naglasio da je njegova Vlada postavila standarde kojih će se držati.

Čačić otišao nakon presude

Sredinom studenog 2012. ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva podnio je i Radimir Čačić nakon što ga je Županijski sud u Kapošvaru osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće 2010. u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe.

Veljko Ostojić, čiju je ostavku na mjesto ministra turizma premijer prihvatio 9. ožujka 2013., izjavio je da je ostavku podnio pod pritiskom izazvanim neutemeljenim optužbama te hajkom velikih razmjera što mu onemogućava da svoju dužnost obavlja na profesionalnoj razini.

Njegova ostavka uslijedila je nakon što su mediji objavili da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju je kupnju, urbanizaciju i prodaju uključen ministar Ostojić.

Dužnosti potpredsjednika Vlade razriješen je i Neven Mimica zbog odlaska na dužnost u Europskoj komisiji.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook