Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dvama sindikatima čiji članovi rade u tvrtkama nastalima razgradnjom šibenskog TLM-a kažu da će 200 zaposlenika tih poduzeća dobiti otkaze.


U tri tvrtke nastale razgradnjom šibenske Tvornice lakih metala (TLM) otkaze će dobiti oko 200 radnika, upozorili su danas na konferenciji za novinare predstavnik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer te Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Vezani članci Prvi maj Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" Slika nije dostupna Radnici Ine na Markovu trgu Vladi vikali: Izdaja!

>> HEP poskupljuje struju za Aluminij Mostar, a on sirovinama opskrbljuje TLM

Otići će, kazali su sindikalci, čak 140 radnika iz Tvornice valjanih proizvoda (TVP), u Tvornici prešanih proizvoda (TPP) bez posla će ostati oko 40 djelatnika, a iz Adriala plus 70 radnika.

Uprava TVP-a, kazali su sindikalci, upravo iznosi popis imena radnika koji će ostati bez posla pred Radničkim vijećem TLM-ovih tvrtki. Sindikat je vijest o otpuštanjima u TVP-u primio s ogorčenjem, kazao je Burazer, jer ih je vlasnik te tvornice Marko Pejčinoski uvjeravao kako otkaza neće biti.

Uzimajući njegove riječi kao garanciju, nastavio je Burazer, sindikat je čak u novi Kolektivni ugovor prihvatio uvrstiti smanjenje otpremnine po godini staža s pet tisuća na 3,5 tisuće kuna.

Burazer pretpostavlja kako Pejčinoski i uprava TVP-a alibi ima u činjenici što mostarska tvornica Aluminij sirovinu tvrtkama šibenskog TLM-a ne daje bez avansne uplate te priznaje da je dodatan problem stvorila činjenica što je Mostar odbio isporučivati sirovinu do kraja godine. Ipak, smatra da bi i bez tog problema došlo do otkaza.

Zbog svega što se događa sindikalci su danas apelirali na Vladu i Ministarstvo gospodarstva da se sazove radni sastanak na kojem će prisustvovati i predstavnici vlasnika tvrtki nastalih razgradnjom TLM-a, kako bi se utvrdilo jesu li vlasnici ispunili svoje obveze iz programa restrukturiranja TLM-a. Ako se utvrdi da vlasnici nisu ispoštovali svoje obveze, sindikati će tražiti provođenje sankcija.

Svoj zahtjev obrazlažu sumnjom da u TLM nije uloženo, kako je dogovoreno, 100 milijuna eura već je, što se danas vidi, u TLM-u odrađena političko-interesna privatizacija koja nije donijela ništa dobro. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju