Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrili iz HERA-e

HEP poskupljuje struju za Aluminij Mostar, a on sirovinama opskrbljuje TLM

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska energetska regulatorna agencija, na prijedlog HEP-a, povisila je cijenu struje za mostarski Aluminij, koji je, po odluci hrvatske Vlade, povlašteni inozemni kupac struje.

Iz Aluminija, koji u zamjenu za jeftiniju struju šibensku tvrtku TLM opskrbljuje sirovinama, poručili su da je takva odluka nečuvena i da bi mogla imati dalekosežne posljedice.

Pročitajte i ovo Plin - 5 Skupi plin - skuplji prozvodi Zbog strelovitog rasta cijena plina dublje ćemo posezati u novčanik, ali HERA za građane ima jednu dobru vijest Slika nije dostupna HEP ne odustaje od poskupljenja Zakon stupa na snagu: Grijanje sigurno poskupljuje

>> Poskupljenja struje neće biti, ali otpuštanja u HEP-u hoće

Iz HEP-a pak poručuju da je podizanje cijene Aluminiju regulatorno čista stvar. 'HEP je postupio u skladu sa Ugovorom, kojeg ima s Aluminijem Mostar. Predložili smo druge uvjete u skladu sa uvjetima HEP opskrbe. HERA je potvrdila tu cijenu, a uvjeti koje smo predložili i dalje su povoljniji od onih koje Aluminij Mostar ima u okruženju', kazala je Mirela Klanac, glasnogovornica HEP-a.

No iz Aluminija poručuju da je novom cijenom prekršen međunarodni Ugovor. Podsjećaju da im dosadašnju cijenu garantira potpis predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

U Aluminiju ovakvu odluku drže pravno besmislenom i smatraju da je ona u suprotnosti sa odlukom hrvatske Vlade, koja Aluminiju daje status povlaštenog kupca. Dizanje cijene struje sa mostarsku tvrtku moglo bi se prebiti preko leđa šibenskog TLM-a, čija proizvodnja direktno ovisi o dogovoru da im isporučuje sirovina iz BiH.

U Aluminiju najavlju pravnu bitku i objašnjavaju da bi nastavkom kupovanje hrvatske struje po novoj cijeni činili kazneno djelo jer je ta cijena sada veća od one koju plaćaju u svojoj državi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene