Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izjašnjavanje o amandmanima

Sabor o Fondu i Zakladi hrvatskih branitelja, zdravstvenoj zaštiti, zaštićenim najmoprimcima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor sjednicu počinje raspravom o zakonima o Fondu i Zakladi hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te prijedlogu prestanka važenja Fonda za stipendiranje branitelja i njihove djece, potom i o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a zatim se očekuje i izjašnjavanje o amandmanima na izmjene Zakona o najmu stanova.

Prijedlogom zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji predlaže se da se jedna polovica realizirane neto dobiti od ulaganja Fonda namijeni za razvojne, socijalne i humanitarne mjere, s ciljem poboljšanja statusa branitelja i članova njihovih obitelji.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu" Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

Zakonskim prijedlogom o Zakladi hrvatskih branitelja predlaže se da u njezinu nadležnost prijeđe pružanje financijske potpore za obrazovanje hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, odnosno poslovi Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, za koji Vlada predlaže da se ukine.

Na dnevnom redu je i prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se uređuje primarna zdravstvena zaštita, na način da se redefinira status i pozicija doma zdravlja kao nositelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prosvjedovali su zbog tog zakona, nezadovoljni prijedlogom po kojem će 25 posto liječnika i dalje ostati pri domovima zdravlja, tvrdeći da time svi liječnici u primarnoj ne bi bili ravnopravni. Traže i ukidanje članka prema kojem ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine spadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

Za kraj radnog dana predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je izjašnjavanje o amandmanima na izmjene Zakona o najmu stanova, još jednom prijedlogu koji je izazvao buru u javnosti, ali i u vladajućoj koaliciji.

Naime, Klub zastupnika HDS/HSLS/HDSSB zatražio je da taj zakon ide u treće čitanje jer nije dobro pripremljen. Iz vladajuće većine nezadovoljan je i SDSS koji je podnio amandmane.

Izmjenama tog zakona trebao bi se riješitI problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno postići ravnoteža između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene