Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZJZ izvijestio

U Hrvatskoj vjerojatno još troje oboljelih virusom Zapadnog Nila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laboratorijski nalazi kod još troje oboljelih pacijenata iz Kliničkog bolničkog centra u Osijeku ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, priopćio je danas HZJZ.

Definitivna potvrda laboratorijskih nalaza je u tijeku, a radi se o pacijentima u dobi od 48, 65 i 76 godina, koji imaju komplikacije infekcije sa simptomima od strane središnjeg živčanog sustava.

Pročitajte i ovo Komarac, ilustracija u EU 87 slučajeva Kod susjeda potvrđeno 13 slučajeva zaraze opasnim virusom, dvije osobe su preminule Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a BUDITE OPREZNI! Virus Zapadnog Nila pojavio se u susjedstvu, uskoro se može očekivati i u Hrvatskoj: Stručnjakinja objašnjava koliko je opasan i kako se možemo zaštititi

Pacijenti su vjerojatno izloženi infekciji u Hrvatskoj, na području Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske županije.

'Bolesnici su dobroga općega stanja, stabilni su i nisu životno ugroženi, odnosno nisu u životnoj opsanosti', rekao je Jozo Kristek, ravnatelj KBC Osijek.

>> Srbija: Groznicom zapadnog Nila zaražena 21 osoba

HZJZ u priopćenju podsjeća da se bolest ne prenosi od čovjeka na čovjeka već samo ubodom komarca. Prvi u Hrvatskoj vjerojatni slučaj groznice izazvane virusom zapadnog Nila zabilježen je kod pacijenta iz Slavonskog Broda kada je u slavonsko-brodsku Opću bolnicu početkom kolovoza primljen 65-godišnji muškarac.

Virus zapadnog Nila kod bolesnika je utvrđen tijekom pretraga koje su trebale utvrditi razlog zbog kojeg je muškarac dobio upalu mozga i moždane ovojnice.

Groznica je do sada je u Srbiji odnijela tri života, dok je od nje, službeno,   oboljelo 37 osoba. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene