Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članice 'Sigurne kuće Istra' obilježile su danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama puštanjem u zrak 70 crnih balona s upisanim imenima i godinama žena koje su ubijene u posljednih nekoliko godina.


Tom su prigodom članice i volonterke građane upozorile na zabrinjavajuće podatke da je u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj ubijeno čak 70 žena. U prvoj polovici godine, naglasile su, najčešće od strane bračnog ili izvanbračnog partnera, smrtno je stradalo 17 žena.

Vezani članci Prvi puta ove godine u pulsku Zračnu luku sletjela i avio kompanija Air Serbia - 3 Nakon dvije godine stanke u Pulu sletio zrakoplov iz Beograda, a uskoro se vraćaju i druge aviokompanije Snijeg u Alpama, ilustracija Tragedija u Alpama: Dvije žene se smrznule, muškarac prevezen u bolnicu

Po riječima glasnogovornice 'Sigurne kuće Istre', Branke Žužić, najeklatantniji primjer brutalnog nasilja koje se, kako je rekla, 'moglo spriječiti da su institucije na vrijeme reagirale', je nedavno ubojstvo u središtu Poreču. Naime, prije manje od mjesec dana 57-godišnji muškarac, državljanin BiH, u središtu Poreča je na smrt nožem izbo svoju nevjenčanu 49-godišnju suprugu iz Osjeka. 'Sigurna kuća Istra' ima dva ureda i tri umrežena tajna skloništa a u tri godine rada primila je ukupno 459 poziva zlostavljanih žena. Njih 279 javilo se u Sigurnu kuću, dok je 179 žena primilo psihološku ili pravnu pomoć', kazala je Žužić.

>> 'Žene treba zaštititi od zlostavljača da ne budu dio crne kronike'

Istaknula je kako je do sada u 'Sigurnoj kući Istra' bilo smješteno 17 žena s ukupno 26 malodobne djece. Koordinatorica 'Sigurne kuće' Jadranka Černjul rekla je da im najviše dolaze mlade majke s malom djecom. Najmlađa majka je imala samo 19 godina i djete od godinu dana a najstarija 55 godina. Ujedno, u skloništu je bila smještena i majka s bebom od samo četiri mjeseca. (Hina)