Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Podgorici nastavljeno suđenje za Morinj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušavanjem drugooptuženog Zlatka Tarlea pred Višim sudom u Podgorici je nastavljeno suđenje šestorici pripadnika bivše Jugoslavenske narodne armije, optuženima za mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u tijeku rata u početku 90-ih godina.

Tarle je, kao i prvooptuženi Mlađan Govedarica, zanijekao sve navode optužnice tvrdeći da je on bio samo bilježnik na saslušavanju te da nikog nije ni zlostavljao ni mučio niti je komu naredio da to čini. 'Ispričavam se svima koji imaju negativno mišljenje o meni. Ja nikog ne mrzim samim tim što potječem od oca Hrvata, majke Srpkinje, što sam rođen u Bosni, a živim u Crnoj Gori', kazao je Tarle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podgorica: Šest osoba osumnjičeno za zlodjela u logoru Morinj Slika nije dostupna Podgorica: Dolazak del Ponte ubrzava istragu o logoru Morinj

U tijeku petosatna saslušavanja objasnio je da je do početka 90-ih bio zadužen za sigurnost u vojsci te da je službovao u Dubrovniku i Kumboru. Tvrdi da je napustio JNA kad je vidio kako se razvijaju stvari, a tijekom rata bio je mobiliziran, kako je rekao, mimo svoje volje. Tarle je procijenio da je saslušavao oko 250 Hrvata. Nitko od njih u Morinju nije imao svježe ozljede, a ako ih je i bilo, dogodile su se pri uhićenjimaa ili u prijevozu, ustvrdio je.

Suđenje će se nastaviti u idući utorak, 24. ožujka. O optužnici se trebaju izjasniti i ostali optuženi pripadnici djelatnog i pričuvnog sastava bivše JNA. Osim Govedarice i Tarlea optuženi su i Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin.

Opužnica ih tereti da su tijekom rata u logoru u Morinju 'naređivali i mučili, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim s dubrovačkog područja'. Za svjedočenje u Podgorici sudske pozive dobilo je 159 logoraša iz Morinja. Oni su već izjavili da će 'u velikom broju doći u Podgoricu' kako bi se ponovno susreli sa svojim mučiteljima i svjedočili o torturi koju su nad njima provodili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene