Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podgorica: Dolazak del Ponte ubrzava istragu o logoru Morinj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carla del Ponte stiže u ponedjeljak u Podgoricu i to je glavni razlog što je crnogorsko tužilaštvo dostavilo zahtjev Višem sudu u Podgorici da pokrene istragu protiv šest osoba, zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u sabirnom centru Morinj, 1991. i 1992, godine, tvrde podgorički mediji.

Glavna državna odvjetnica Crne Gore Vesna Medenica još ranije je izjavila kako ne može prihvatiti sve dokaze u vezi s Morinjem, koje je dobila od Državnog odvjetništva Hrvatske a koji se temelje na izjavama svjedoka datih nakon 15 godina, te da će potražiti pomoć Haškog tribunala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mučenje hrvatskih zarobljenika U Crnoj Gori počelo ponovno suđenje za Morinj Slika nije dostupna Del Ponte: Crna Gora se treba pripremiti za suđenja

"Ne želimo izvesti ljude pred sud na osnovu nečega što je netko svjedočio pred hrvatskim pravosuđem prije 15 godina. Oni će morati doći pred crnogorske pravosudne organe kako bi izvršili prepoznavanje počinitelja i onda da s čvrstim dokazima idu pred sud", kazala je Medenica.

Ona je pojasnila kako "tužilaštvo ima problema s dokazima, jer Vojni arhiv iz Beograda tvrdi da nema dokumentaciju, a vojna mornarica u Tivtu ističe da logor u Morinju nije pod njenom, već pod ingerencijom vojne komande u Beogradu".

Prema podacima Hrvatskog odvjetništva, u logoru Morinje je bilo 350 uhićenih, uglavnom s područja dubrovačkog ratišta, a njihova imena su poznata na temelju iskaza preživjelih logoraša.

Iako crnogorsko tužilaštvo nije objavilo imena osoba protiv kojih traži istragu, mediji su objavili kako među osumnjičenima mogu biti Mladen Govedarica, kapetan bojnog broda u mirovini i oficir Mladen Goranović, kao u osobe s inicijalima I.K. i Š.I.

Vesna Medenica će u ponedjeljak od Karle Del Ponrte zatražiti pomoć ne samo u vezi s logorom u Morinju, gdje su stradali Hrvati, već i za druge slučajeve ratnih zločina na teritoriju Crne Gore, gdje su stradali Muslimani i Albanci.

U Tužilaštvu su medijima rekli da se sve osobe protiv kojih će biti provedena istraga za zločine u Morinju, nalaze u crnoj Gori i da su dostupni istražnim organima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene