Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo

Zaposlenici motela Plitvice: Novog direktora postavio je Zmajlović, ali pod kojim ovlastima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na traženje ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića na mjesto bivše direktorice imenovan je Boris Rak.

Zaposlenici motela Plitvice iz Lučkog obratili su se Vladi zbog kako su napisali u otvorenom pismu, sustavnog uništavanja ove tvrtke koja je nagomilala gubitke u poslovanju od 1996. do 2011. godine.

Pročitajte i ovo Rukovanje poduzetnika Dužničko ropstvo Banke prodaju dugovanja Agencijama za naplatu. Nakon toga, kreće teror bez nadzora: ''Zovu u bilo koje doba dana, susjede, poslodavce…'' Stjepan Kožić Ne biraju se riječi Oštar odgovor Kožićeva stožera Zmajloviću: ''Manipulativan je i očajan kad ovako mijenja mišljenja te gnjusno laže javnosti''

Nezadovoljni zaposlenici navode kako su redovitu državu, kao većinskog vlasnika putem godišnjih financijskih izvješća obavještavali o ostvarenim gubicima, no bez rezultata.

Većinski vlasnik nije, pišu zaposlenici, reagirao na ova porazna izvješća te spriječio daljnje gomilanje dugovanja, prije svega smjenom nesposobne Uprave Društva ili drugim sanacijskim mjerama.

Na Skupštini trgovačkog društva prošle godine smijenjena je dotadašnja direktorica Slavica Jelčić, unatoč pozitivnoj ocjeni upravljanjem Društvom, a na traženje ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića na njezino je mjesto imenovan Boris Rak.

Zaposlenici se u pismu pitaju koje ovlasti ima Zmajlović nad poslovanjem motela Plitvice, te optužuju novog menadžera za nesavjesno i nekompetentno upravljanje Društvom.

Njihovo pismo u kojem opisuju kako i na koji način posluje Društvo od dolaska novog direktora prenosimo u cijelosti.

Predmet: Otvoreno pismo Vladi RH povodom provedbe planiranog sustavnog uništavanja Trgovačkog društva MOTEL PLITVICE d.o.o. Zagreb, Lučko u većinskom vlasništvu RH

Poštovani,
26. srpnja 2013.god., sazvana je Skupština trgovačkog društva Motel Plitvice d.o.o., a na inicijativu i višekratno pismeno traženje od strane tada direktorice gđe. Slavice Jelčić, iz razloga gubitka 50% temeljnog kapitala društva zbog nagomilanih nepodmirenih gubitaka iz poslovanja u razdoblju od 1996. do 2011. god.

Većinski vlasnik (Republika Hrvatska), redovito je putem godišnjih financijskih izvješća obavještavan o ostvarenim gubicima, no bez rezultata. Većinski vlasnik nije reagirao na ova porazna izvješća te spriječio daljnje gomilanje dugovanja, prije svega smjenom nesposobne Uprave Društva ili drugim sanacijskim mjerama.

Istoga dana, na Skupštini je razriješena dužnosti dotadašnja direktorica Slavica Jelčić, uz pozitivno ocjenjeno upravljanje Društvom od 14. siječnja 2011. do 26. srpnja 2013. u kojem je uz odricanja svih radnika konsolidirano poslovanje te ostvarene i akumulirane uštede od preko 2.000 000,00 kn. na žiro računu Društva.

Na traženje ministra zašite okoliša, Mihaela Zmajlovića, na mjesto direktora imenovan je gospodin Boris Rak.

Razrješenje i imenovanje, provedeno je mimo propisane procedure i suprotno propisima o Trgovačkim Društvima, a sve te činjenice i nepravilnosti Zapisnički su utvrđene na navedenoj Skupštini Društva. (Zapisnik u privitku)

Nameće se pitanje: Kakve ovlasti nad poslovanjem Trgovačkog društva Motel Plitvice ima ministar zaštite okoliša kada je u mogućnosti za direktora takvog društva postaviti čovjeka bez formalnog radnog iskustva, a sukladno tome i bez ikakvih iskustava u upravljanju trgovačkim društvima, pa čak niti manjim poslovnim subjektima!? Te koje su njegove odgovornosti za katastrofalno upravljanje Društvom, od kojega ovisi budućnost 50-tak obitelji uposlenika toga Društva?

Potpuno je razvidna i ne skrivena namjera uništavanja Društva i dovođenja istog u postupak stečaja, slanje uposlenike u društvo od preko 360 000 neuposlenih u RH, a preostalim vrijednostima Društva trgovati u nečiju korist.

Da je tome tako, zorno prikazuje činjenica da je mladi neiskusni menađer na dužnosti direktora, u protekla samo 3 mjeseca mandata, uspio u potpunosti isprazniti žiro račun Društva te ga još i dodatno zadužiti za nepoznate ali velike iznose temeljem odgoda i obročnog plaćanja usluga, opreme i roba potrebnih za osnovno poslovanje.

Sve je to uspio u vrlo kratkom vremenu, donoseći i provodeći nerazumne i dugoročno vrlo štetne poslovne poteze sa nesagledivim posljedicama za Društvo i uposlenike, a zbog nedostatka poslovnog iskustva povodeći se samo osobnim optimizmom ne osvrćući se na opetovana dobronamjerna upozorenja nekoliko iskusnih uposlenika. Tome u prilog ide i veliki fijasko za organizirani doček Nove 2014. godine, koji je Društvo opteretio novim zaduženjima, bez povrata osnovnih ulaganja u ovaj kako ga je nazvao mladi neuspješni menađer Boris Rak, 'projekt ulaganja u budućnost Društva'.

Kako se samo olako i neodgovorno, mladi čovjek bez životnih i poslovnih iskustava poigrava sudbinama ljudi, podmirivanjem trenutno samo obveze isplate osobnih dohodaka kupujući tako socijalni mir u Društvu, dok se sa isplatama vjerovnicima čeka, kršeći pritom zakonske obveza.

Da bi se razumjelo osnovno načelo poslovanje Društva, treba napomenuti da isto posluje na zagrebačkoj zaobilaznici te 90% prihoda ostvaruje tijekom ljetnih mjeseci, točnije u tijeku turističke sezone.

Sukladno tome, potrebno je krajnje oprezno i proračunato, uz obvezu dobrog gospodarstvenika (na što upućuje obveza direktora po Ugovoru o upravljanju Društvom), raspolagati ostvarenim i akumuliranim financijskim sredstvima, kako bi Društvo moglo prebroditi zimski period kada su prihodi vrlo mali, a troškovi uzrokovani prvenstveno grijanjem, vrlo veliki.

U tom periodu Društvo ovisi samo o akumuliranim sredstvima i presudno je pažljivo raspolaganje kako bi se izbjegle veće uštede ne teret uposlenika.

Mladi je pak menađer bez ikakvog iskustva, sa začuđujućom lakoćom i brzinom trošio akumulirana i u ljetnom razdoblju teško stečena sredstva Društva, sustavno pritom kršeći Zakone i Pozitivne propise RH.

U rekordnom je vremenu doveo Društvo do prezaduženosti te time sudbinu Društva i uposlenika u, po našem mišljenju bezizlaznu situaciju, a sve ostale vjerovnike u zabludu.

Trenutna situacija je time više apsurdnija činjenicom da Društvo već 30 godina posluje bez ičije pomoći i potpore bilo kojega oblika te unatoč tome što smo često bili primorani braniti svoje Društvo od raznih grabežljivaca.

Upravo uposlenici Društva, sačuvali su i održali poslovanje kako od ratne ugroze 1991.god., tako i svih ostalih kriznih godina, isključivo odgovornim radom i odricanjima od dijela osobnih dohodaka (suglasnost za isplatu minimalnih osobnih dohodaka u zimskim mjesecima), u Trgovačkom Društvu kojega je vlasnik RH koja nam u našem poslovanju nikada nije pomogla, već poslujemo isključivo na tržišnoj osnovi.

Nedopustivo je da nakon svega proživljenog u proteklih 20-tak godina neizvjesnosti i iznimnih napora uloženih u puko preživljavanje, jedan nesposoban čovjek samo zato što je politički podobnik i čovjek od ministrovog povjerenja, uništi Društvo i učini neizvjesnom egzistenciju 50-tak obitelji.

Podsjećamo da je direktor za svoje poslovanje prema Zakonu o trgovačkim društvima odgovoran profesionalno-etički, kazneno-pravno, kao i prema uposlenicima. Koju će zadaću nakon uništavanja našeg Društva, mladi menađer Rak dobiti od nadređenih?
Slijedom navedenoga zahtijevamo od većinskog vlasnika (Republike Hrvatske koju predstavlja Vlada):

- Trenutnu smjenu politički postavljenog direktora Borisa Raka zbog sprječavanja daljnjeg neodgovornog poslovanja zaduživanjem, kojem je krajnji cilj uništenje Društva, tim više što je nedavno smijenjena ravnateljica N.P. Plitvička jezera, gđa. Lidija Bertović, osoba koja ga je na insistiranje već spomenutog ministra osobno imenovala za direktora našeg Društva.

- Neovisnu državnu reviziju poslovanja Društva u proteklih 5 mjeseci poslovanja (od imenovanja novog direktora 27. srpnja 2013.).

- Kaznenu odgovornost gospodina Borisa Raka, za neodgovornim poslovanjem počinjenu štetu Društvu, a sukladno Kaznenom zakonu i Zakonu o trgovačkim društvima.

- Imenovanje nove Uprave društva sa osnovnom zadaćom sanacije nastale štete i stabilizacije Društva, a sve u svrhu spašavanja 56 radnih mjesta i osiguranja egzistencije njihovih obitelji.

- Potporu svih nadležnih institucija RH u provedbi naših opravdanih zahtjeva, dokazivih financijskim izvješćima revizije koju zahtijevamo i onima koja već posjedujemo.

S poštovanjem,
Djelatnici Trgovačkog društva Motel Plitvice, Lučko

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene