Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi put u tjedan dana

ŠTO SE TO DOGAĐA NA KVARNERU Uginula ženka dobroga dupina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi slučaj mrtve, zaštićene životinje u moru na Kvarneru zabrinuo je stručnjake. Nakon lešine goleme psine, ispred riječke luke pronađena je i uginula ženka dobroga dupina.

Truplo je prevezeno na Veterinarski fakultet u Zagrebu gdje će se utvrditi točan uzrok smrti. Nakon lešine psine goleme u riječkom akvatoriju pronađeno je i truplo dobroga dupina.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Sve se ispituje Leš muškarca pronađen u Dravi uz HE Varaždin, policija utvrđuje identitet

'Mi smo bili tu uvjetno rečeno jedna logistička potpora. Sve se radilo sukladno pravilima', rekao je Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka

Stručnjaci kažu da se u Jadranu često nalaze uginule ili ozlijeđene zaštićene vrste. 'Imali smo tri lešine dupina, imali smo tri žive kornjače i nažalost tri lešine', rekla je dr. med. Milka Mijanović.

Stručnjaci apeliraju da svaku pojavu žive ili mrtve zaštićene vrste građani dojave na broj 112. Dobrim dupinima Sjeverni je Jadran prirodno stanište. 'U našem Sjevernom Jadranu u Kvarneriću obitava jedna rezidencijalna populacija od 120 jedinki', rekla je Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Riječ je o strogo zaštićenoj vrsti za čije su uznemiravanje, ozljeđivanje ili ubijanje propisane stroge kazne.

'Za pravne osobe one se kreću od 25 do 200 tisuća kuna, a za fizičke osobe od 7 do 30 tisuća kuna', rekla je Katja Jelić, voditeljica Odsjeka za more Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Ljubitelji prirode upozoravaju da ljudi neodgovornim ponašanjem mogu ugroziti ili usmrtiti zaštićene morske vrste.

'Najveći broj smrtnih slučajeva u slučaju dupina je upravo to da pojede nekakvu plastičnu vrećicu', napominje Ferdo Hitrec iz ronilačkog centra.

Koji je uzrok smrti dupina nađenog u moru ispred Rijeke znat će se nakon obdukcije.

'Radilo se o mladoj ženki naše pretrage za sada ne pokazuju nikakav direktan utjecaj čovjeka, nije bilo namjernog ubijanja ni ozljeđivanja, a ostale pretrage su u tijeku', rekla je doc.dr.sc. Martina Đuras sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Je li jako jugo koje ovih dana puše na Kvarneru donijelo lešine u riječki akvatorij ili su u pitanju drugi razlozi - znat će se nakon stručnih analiza.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene