Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U KBC Zagreb svečano je obilježen početak rada Očne banke, prve javne banke u Hrvatskoj gdje će se prikupljati i obrađivati tkivo rožnice oka i druga očna tkiva potrebna za transplantaciju, na što čeka više od 300 pacijenata.


U proteklih mjesec dana iz očne su banke na transplantaciju poslane četiri rožnice, a liječnici se nadaju da će postojanje banke dati zamaha razvoju transplantacijskog programa u oftamologiji.

Vezani članci Operacijska sala (Foto: Dnevnik Nove TV) Hrvatski liječnici još jednom korak ispred svih: Prvi u svijetu obavili revolucionarnu operaciju oka tehnologijom koju su sami izumili Obiteljska kuća s koje je otac bacio svoju djecu (Foto: Dino Stanin/Pixsell) Teško ozlijeđena djevojčica koju je otac bacio s balkona dobro se oporavlja, uskoro ide s intenzivnog odjela

Opremanje prostora i edukaciju djelatnika financiralo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s 350 tisuća kuna.

"Otvaranje očne banke mali je korak u zdravstvu, ali za 300-injak ljudi koji čekaju da ugledaju svjetlo, to je izlaz na kraju tunela", rekao je ministar zdravstva Darko Milinović na svečanosti otvaranja najavivši ujedno stvaranje jedinstvene Nacionalne liste pacijenata koji čekaju na transplantaciju rožnice.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pozvalo je bolnice da do kraja travnja dostave podatke o broju pacijenta koji trebaju taj zahvat, kako bi se dobio uvid u stvarne potrebe.

Transplantaciju rožnice obavlja se trenutno jedino u KB Sestara milosrdnica gdje je lani, zahvaljujući multiorganskim transplantacijama, presađeno 40-ak rožnica.

Voditeljica Očne banke prim. Mirjana Nasić istaknula je kako se osim tkiva rožnice u očnoj banci radi obrada i ostalih tkiva poput amnijske membrane koja služi za liječenje teških upalnih i degenerativnoj bolesti rožnice te tkiva bjeloočnice koja služe za rekonstruktivne zahvate u plastičnoj kirurgiji.

Kako bi se povećao broj donora uvedena je nova metoda kojom se eksplantira samo rožnica, a ne cijelo oko. U zemljama koje se susreću s dugim listama čekanja to je znatno povećalo broj donora jer se tkivo uzima minimalnim jedva vidljivom zahvatom na oku darivatelja, a istodobno daruje vid i nova kvaliteta života slijepim osobama.