Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da Hrvatska kao članica NATO-a u misijama sudjeluje u okviru svojih mogućnosti, te u ovom trenutku ne može u misiju u Afganistanu poslati dodatne vojnike.


'Mi kao država članica imamo obvezu da sudjelujemo u misijama NATO-a, ali uvijek je to u granicama mogućeg što jedna država može izvršiti. Prema tome, uvijek će se tražiti naša suglasnost, a mi je možemo dati ako za to postoje materijalne mogućnosti', rekao je Mesić upitan o angažmanu hrvatskih vojnika u misijama NATO-a. Dodao je kako za sada ne postoje mogućnosti da Hrvatska pošalje dodatne vojnike, uz 300-tinjak koliko ih je trenutačno u Afganistanu. 'Za sada smo rekli da ne bismo mogli ići preko tristo vojnika, a o svemu drugome možemo razgovarati na godinu. Za sada, sigurno ne možemo', rekao je predsjednik novinarima na tradicionalnoj 'Kavi s građanima'.

Vezani članci Slika nije dostupna Dvojica američkih vojnika ubijena u Afganistnau Slika nije dostupna Mesić i Kosor o Afganistanu: Poštivat ćemo obveze

Upitan za komentar izvješća glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza pred UN-om, Mesić je rekao kako ono pokazuje da Haaški sud i dalje potražuje 'topničke dnevnike', ali i da naznačava 'sve ono pozitivno što je napravljeno'. Govoreći o korupciji i organiziranom kriminalu, o čemu je ovaj tjedan raspravljalo i Vijeće nacionalne sigurnosti (VNS), predsjednik je ponovio svoj stav da sada, za razliku od prijašnjeg razoblja, postoji politička volja za rješavanjem takvih slučajeva, te da institucije funkcioniraju.

'Dobro je da nitko nije nedodirljiv'

'Zato smo pohvalili DORH, obavještajne službe i MUP', rekao je te pozitivnim izdvojio i izjavu premijerke Jadranke Kosor da 'nitko nije nedodirljiv'. 'To je dobro, jer predugo se to sedimentiralo, a da to netko u zemlji i izvan nje ne bi primijetio. A vidjeli smo koliko ima afera i o kojim se milijunskim iznosima radi', rekao je Mesić naglasivši nužnost mijenjanja regulative kako bi se onemogućilo koruptivno djelovanje. Kritičan je bio prema predsjedničkim kandidatima koji najavljuju da će, ukoliko dođu na njegovo mjesto, smanjiti troškove Ureda. 'Oni o tome ne znaju ništa', rekao je Mesić i ponovno im poručio da 'pročitaju Ustav, što radi predsjednik, i koje su mu obveze'.

Podsjetio je pritom da je upravo zbog poštivanja Ustava dolazio u sukobe koje osobno nije htio, navevši kao primjer kritike koje je izazvala njegova rečenica da iz javnih ustanova treba maknuti vjerske simbole. I samom Papi rekao sam da sam izabran za predsjednika Republike kako bih štitio i provodio Ustav RH, a u njemu stoji da su u javnim objektima dozvoljeni simboli države, bez vjerskih simbola, rekao je Mesić.

>> Mesić i Kosor o Afganistanu: Poštivat ćemo obveze

'Rekao sam, vjerski simboli, to se odnosi na sve vjerske zajednice, ali odmah su se našli neki katolički svećenici koji su rekli da ja tjeram križ van. To su njihove interpretacije i idu njima na dušu', ustvrdio je. Mesić smatra da se Crkva kao institucija ne bi trebala baviti politikom. 'To bi, po mom mišljenju, bilo dobro, jer je to civilizacijski doseg demokratskih društava', rekao je i dodao da se on u svom mandatu u crkvene poslove nije miješao. (Hina)