Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas nema glasovanja

Sabor jednoglasan da se ova godina proglasi Godinom Nikole Šubića Zrinskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je petak u Saboru predviđen za glasovanje o raspravljenim točkama, danas to nije bio slučaj.

Saborski su klubovi u petak bili jednoglasni u potpori prijedlogu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da se u čast velikog vojskovođe koji je prije 450. godina vodio obranu Sigeta od Turaka, ova godina proglasi godinom Nikole Šubića Zrinskog, a zastupnici su u raspravi podsjetili i na obvezu Zagreba još iz 17. stoljeća, da mu se na Zrinjevcu podigne spomenik.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

 

"S povijesnog aspekta 2016. godina iznimno je značajna godina za Republiku Hrvatsku budući da ista simbolizira 450. obljetnicu Sigetske bitke odnosno herojske obrane Sigeta od Turaka, a time i obljetnicu smrti Nikole Šubića Zrinskog", naglasila je predsjednica Odbora za obrazovanje Gordana Rusak.

450. sigetska obljetnica, kazala je, u Hrvatskoj, ali i u Mađarskoj, obilježit će se nizom prigodnih manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, mađarskog predsjednika Janoša Adera te turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Sabina Glasovac (SDP) mišljenja je kako će se na taj način dati dodatni svečani obol zaslugama koje Nikola Šubić Zrinski ima za Hrvatsku, ali i europsku povijest.

"Kasnimo s proglašenjem jer je trećina godine već prošla", upozorio je HDZ-ov Miroslav Tuđman.

Ivan Tepeš (HSP AS) apelirao je na Grad Zagreb da što prije poradi na tome da se napravi i spomenik na Zrinjevcu, jer je, podsjeća, takvu obvezu preuzeo još 1879.

Marko Sladoljev (Most) smatra kako bi Nikolu Šubića Zrinskog trebalo internacionalizirati. "Već je bilo riječi o tome da je on kao osoba vrlo popularan u Japanu zbog svoje samurajske smrti. Nevjerojatno kako zapravo Nikola Šubić Zrinski privlači sve generacije", ustvrdio je.

Goran Dodig (HDS) zamjera jer ni jedna nacionalna kazališna kuća nije ove godine predvidjela izvođenje opere Nikola Šubić Zrinski.

"Želim vjerovati kako je riječ tek o propustu", ustvrdio je.

Uobičajenog glasovanja petkom danas nije bilo, a predsjednik Sabora Željko Reiner najavio je kako će Sabor u ponedjeljak u 11 sati glasovati o povjerenju novom ministru branitelja Tomi Medvedu, a potom i o amandmanima i prijedlogu proračuna te dosada raspravljenim točkama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene