Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedni odlaze, drugi bez posla

Hrvatsko tržište rada vapi za reformom: Poslodavci očajnički trebaju radnike no nema tko raditi i uskoro nas neće imati tko ni podučavati, ni liječiti

Radnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Radnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Radnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatsko tržište rada vapi za reformom. Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje registrirano je više od 114.000 nezaposlenih. Istovremeno, poslodavci su očajni i traže povećanje uvoznih kvota za strane radnike jer nema tko raditi.

Minimalno 2000 profesionalnih vozača nedostaje u Hrvatskoj. Razrjeđuju se autobusne linije diljem države, a oni koji su ostali rade prekovremeno. Teško će biti ovoga ljeta voziti kroz gradsku gužvu autobuse u Dubrovniku, ako ih bude imao tko voziti. ''U ovome trenutku postoji šest-sedam vozača koji su najavili odlazak, a dobar dio njih o razmišlja o prihvaćanju ovih uvjete rada u Du libertasu ili potražiti neki drugi posao'', kazao je Miljenko Gočin, predsjednik sindikata Hrvatskog vozača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radna mjesta Došlo je do promjena na listi najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: Jedan podatak izaziva zabrinutost Slika nije dostupna POSAO PO MJERI Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju

Svako ljeto pred sezonu ista priča. Potraga za sezoncima počinje čim ljeto završi. Diljem Jadrana goste poslužuju radnici iz unutrašnjosti, a ugostitelji i hoteljeri dobrog radnika zapošljavaju na cijelu sezonu.

Bez stranih radnika građevinski sektor bio bi na rubu propadanja. Samo fasadera u Hrvatskoj nedostaje oko 5000. Sve se češće na gradilištima tako mogu čuti strani jezici. Uvijeti su dobri – stan, hrana i plaća i do 10.000 kuna.

Ove godine ministarstvo rada dalo je 65.000 dozvola za strance. Dok se ta kvota ne poveća, poslodavci će se morati snalaziti. Tako je i u tvornici prozora i vrata čiji direktor Ivica Lukanović kaže da je prva grupa radnika iz BiH već stigla.

Nema tko raditi, ali uskoro nas neće imati tko ni podučavati, ali ni liječiti. Vrlo su traženi profesori matematike, informatike, kemije. Alarmantne su brojke i u medicini. Nedostaje medicinskih sestara I tehničara, liječnika diljem Hrvatske.

Broj nezaposelnih pao u posljednjih u 15 godina

U idućih deset godina 4000 liječnika morat će u mirovinu. ''Prvo treba dogovoriti s ministarstvom obrazovanja upisne kvote s jedne strane i s druge strane treba stimulirati mlade studente, a to je da ostanu ovdje. Trebalo bi ih stipendirati'', kazao je dr. Leonardo Bressan iz Hrvatske udruge liječnika obiteljske medicine.

U zadnjih 15 godina broj nezaposlenih pao je s 310 na 115 tisuća. Razlog smanjenju nezaposlenosti zasigurno je i masovno iseljavanje radno sposobnih mladih ljudi iz Hrvatske.

I dok oni odlaze, na zavodu za zapošljavanje je 94.000 slobodnih radnih mjesta. Međutim, na hrvatskom tržištu rada nema previše zainteresiranih za pronalaženje novoga posla ili ne odgovaraju profilu radnika koji se traže jer njih gotovo 115.000 čeka posao na burzi rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno U Saboru provocira vladajuće, u stranci se obračunava s kolegama: Tko je Branimir Bunjac zbog kojeg se rasplamsao rat u Živom zidu? Branimir Bunjac, Živi zid (Foto: Dnevnik.hr) Branimir Bunjac, Živi zid (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska U Saboru provocira vladajuće, u stranci se obračunava s kolegama: Tko je Branimir Bunjac zbog kojeg se rasplamsao rat u Živom zidu? 1/2 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene