Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolone na granicama

Krenulo je: Sve je više turista u Hrvatskoj, evo koliko ih se trenutačno odmara kod nas

Aktualno Galerija +0 Gosti u kampu Galerija 1/1 >>
Kolone na graničnim prijelazima sa Slovenijom, ulazak u nekoliko traka i čekanje i do pola sata označili su subotu na prometnicama. U Hrvatskoj boravi 111 tisuća turista, a ako je suditi prema gužvama na cestama - taj će se broj već do kraja ovoga vikenda povećati.

Današnji prizori s graničnog prijelaza Rupa između Hrvatske i Slovenije podsjećaju na prošlu godinu, kada se u ovo vrijeme u Hrvatskoj odmaralo 600 tisuća turista.

Pročitajte i ovo Koncert Kako će izgledati ljetni partyji? Božinović otkrio kakva sudbina ovog ljeta čeka noćne klubove: ''Moći će raditi, ali pod uvjetom...'' Suživot epidemije i turizma - 1 Korak naprijed, nazad dva Tvrda kohabitacija korone i turizma: Europske se destinacije bore za svakog gosta, Hrvatskoj su prvi udarac zadali susjedi!

„Već smo pet sati na putu, malo me jezi da ovaj pas ide brzo i ovaj ide brzo, a ovaj nigdje ne ide“, kaže Benjamin, gost iz Slovenije.

„Prvi put prelazim granicu, ne znam kakve su inače gužve, kako je vaše normalno inače“, kaže Julia iz Njemačke.

Istra i Kvarner kao najbliže auto destinacije dobro su popunjeni.

„Čim su se počele otvarati granice konkretno evo prva je bila ona prema Sloveniji, taj prvi vikend odmah je bilo 22 posto Slovenaca u odnosu na prošlu godinu, već slijedeći 58, a onaj posljednji u petom mjesecu je bilo čak 91 posto slovenskih noćenja u odnosu na lani“, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarner.

U ovome kampu najbrojniji gosti upravo su Slovenci.

„Dugo je ove godine je dugo trajalo, ali napokon evo tu smo, toplo je, fino je, more je u redu hvala Bogu da smo tu“, kaže Marko, gost iz Slovenije.

Blizina granice, mogućnost vikend odmora na vlastitoj parceli samo su neke od prednosti kvarnerskih kampova.

„Za sada trenutno što se tiče gostiju i noćenja je nekako na razini lanjske godine tako da za sada ustvari smo zadovoljni. Koliko ljudi je trenutno u kampu? Trenutno je oko 450 ljudi“, kaže Ravik Šikić, direktor kampa u Kraljevici.

U Hrvatskoj je trenutačno 111 tisuća turista od čega je 79 tisuća stranih, najviše Nijemaca.

„Mi vjerujemo da će rezultat koji će se dogoditi ove ljetne sezone sigurno biti dobar, naravno da puno toga ovisi o tim odlukama o otvaranju granica zemalja koje su naša glavna tržišta u ljetnim mjesecima“, kaže Ivan Sarajlić, glasnogovornik hotelske tvrtke.

Južnije, u zadarskom zaleđu cijene su spustili do dvadeset posto… Interesa u srcu sezone za najam ovakvih vila ima.

„Ove sezone goste još čekamo, imamo najave za sedmi mjesec, imamo tri predrezervacije za 7 mjesec i za osmi mjesec smo popunjeni cijeli mjesec“, kaže vlasnik kuće za odmor u Benkovcu, Zvonimir Ljutić.

U četvrtak je u Splitu boravilo tek 620 turista. Plaže poluprazne pa domaći koriste priliku i uživaju u sunčanju i kupanju.

Konobarica u beach baru kaže kako je s ljepšim vremenom i više ljudi, ali i više Hrvata nego stranaca.

„Nema gužve, a nama to odgovara malo, pogotovo nama koji smo s djecom pa kad je velika gužva ne možemo ih pustiti ovo nam je idealno“, kaže Splićanka Ivona.

Od 30. lipnja u Rijeku će izravno iz Praga stizati turisti koji će putovanje od petnaest sati plaćati u jednom smjeru nešto manje od 170 kuna. Stoga ne čudi da je već unaprijed rasprodano četiri tisuće karata. Ako takav interes i ovakve gužve na granici postanu svakodnevica nada za hrvatski turizam postoji.

Kako je nakon koronastanke protekao prvi događaj u ribarskom mjestu Tribunj gdje su se gosti i domaći častili na manifestaciji More na stolu pogledajte u prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene