Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od četiri zemlje

Hrvatska postaje strateško skladište EU-a za biološke i nuklearne prijetnje: Otkrivamo o čemu je točno riječ

Aktualno Galerija Lara Švigir, reporterka Lara Švigir, reporterka Foto: DNEVNIK.hr Nuklearno skladište u Jastrebarskom - 1 Nuklearno skladište u Jastrebarskom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Nuklearno skladište u Jastrebarskom - 3 Nuklearno skladište u Jastrebarskom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nuklearno skladište u Jastrebarskom - 2 Galerija 1/5 >>
Hrvatska je jedna od četiri zemlje članice EU-a koje će na svom tlu imati strateške rezerve materijala i opreme u slučaju kemijske, biološke, radiološke i nuklearne prijetnje, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Komisija gradi strateške rezerve kapaciteta za odgovor na takve prijetnje putem EU mehanizma za civilnu zaštitu i Tijela za hitnu zdravstvenu pripravnost i odgovor (HERA) kako bi poboljšala pripravnost i odgovor EU-a na kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) prijetnje.

Komisija je objavila da su se u ponedjeljak tri zemlje - Hrvatska, Francuska i Poljska - pridružile Finskoj i u te četiri zemlje bit će smještene zalihe ukupne vrijednosti 545,6 milijuna eura.

Rezerve će uključivati protuotrove, antibiotike, cjepiva, sedative i profilaktičke tretmane i specifičnu opremu za CBRN odgovor, kao što su detektori i pribor za dekontaminaciju i osobna zaštitna oprema (npr. plinske maske i zaštitna odijela).

Pročitajte i ovo Wang Yi Pozvao na dijalog Šef kineske diplomacije u Moskvi, otkrio glavnu svrhu dolaska: "Postoje sile koje ne žele da rat uskoro završi"

Uspostava četiriju skladišta rezultat je međusektorske suradnju između zdravstvenih tijela i tijela civilne zaštite EU-a. Nakon uspostave, države članice moći će zatražiti mobilizaciju relevantnih zaliha putem Centra za koordinaciju odgovora u hitnim slučajevima (ERCC).

Pročitajte i ovo Vladimir Putin ako rat potraje Otkrio pakleni plan: "Putin će pokušati destabilizirati Balkan, i to preko Srbije"

Ljudi mogu biti izloženi CBRN agensima zbog nenamjernih katastrofa, poput curenja iz kemijskog postrojenja, incidenata u nuklearnim elektranama, širenju zaraznih bolesti ili zbog namjernih incidenata, poput terorističkih napada.

Komisija navodi da je ruski agresivni rat protiv Ukrajine dodatno naglasio potrebu strateških zaliha dostupnih ključnih medicinskih protumjera i CBRN opreme za odgovor kako bi se zaštitili građani EU-a, posebno u slučaju CBRN napada ili nesreća.

Pročitajte i ovo Branimir Hackenberger u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Burne reakcije na Poziv Novi rezultati analize kod Šibenika: "Ja se tamo ne bih kupao. Ne bih ni jeo salatu iz Crnice"

O čemu je točno riječ i što će sve biti u tom skladišu, za Dnevnik Nove TV istražila je novinarka Lara Švigir

"Iz komisije ističu da bi se u skladištima trebale nalaziti protuotrovi, antibiotici, cjepiva i sedativi, no kako su nam rekli iz ravnateljstva Civilne zaštite, u našem će skladištu biti samo zaštitna oprema", javila je Švigir s lokacije u Jastrebarskom. 

Što sve spada u "zaštitnu opremu", u ravnateljstvu Civilne zaštite nitko nije htio otkriti. "Razlog zbog kojeg se grade skladišta je između ostalog rat u Ukrajini, koji, kako ističe Europska komisija, dodatno naglašava potrebe strateških zaliha kako bi se zaštitili građani europske unije", dodaje Švigir.

Dakle Hrvatska će, uz Finsku Poljsku i Francuku imati jedno od strateških skladišta Europske unije za nuklearne prijetnje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene