Čak 65 posto električne energije koja se proizvede u Hrvatskoj stiže iz obnovljivih izvora. Najviše dolazi iz hidroelektrana, dok su sunce, vjetar i drugi izvori zastupljeni s tek 22 posto. To bi se uskoro moglo promijeniti jer s rastom cijena energenata raste i zanimanje za alternativnim izvorima. Oni koji su im se ranije okrenuli, sada zbrajaju uštede.

Galerija Solarni paneli - 1 Solarni paneli - 2 Solarni paneli - 3 +0 Solarni paneli - 4

Na krovovima vukovarskog Vodovoda solarna elektrana je u pogonu od kraja prošle godine.

"Zapravo smo s ovom solarnom elektranom ostvarili uštede od gotovo milijun i pol kuna koje bi nam utjecale direktno na cijenu usluga", rekao je Dario Tišov, direktor Vodovoda.

Proizvedene struje ima i za potrebe grijanja.

"U upravnu zgradu i pogon za proizvodnju vode i radionicu, sve smo prebacili grijanje na struju", rekao je Tišov za Dnevnik Nove TV.

Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom - 1 Gorivo sve skuplje, mali trgovci naftom prijete zatvaranjem crpki: ''Čime da plaćamo radnike? Ako se ovako nastavi, mi nemamo drugog izlaza nego...''

Zdravko Marić Nova poskupljenja pred vratima, a ministar iz Luksemburga poručio: "Vlada nema puno prostora za intervenciju..."

Solarne elektrane stižu na još 12 vukovarskih javnih objekata. Gradu je odobren projekt vrijedan gotovo šest milijuna kuna, od čega je 85 posto novca bespovratno.

"Pokrivamo krov Gradske i Porezne uprave, ali i plivalište, sportsku dvoranu, tržnicu, šest osnovnih škola i dva dječja vrtića", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vukovarsko plivalište dosad je struju plaćalo milijun kuna. Računi su u međuvremenu udvostručeni, a solarnom elektranom koja će se postaviti uštedjet će se barem 400.000 kuna

Raste zanimanje za alternativne izvore

Obnovljivim izvorima energije okreću se i u Općini Andrijaševci, gdje već imaju besplatnu rasvjetu uz biciklističku stazu. Zajedničkim projektom s još dvije općine, energetski neovisnim učinit će i svoje zgrade.

"Ukupno će biti postavljeno 11 solarnih sunčanih elektrana za proizvodnju energije za vlastite potrebe. Pet u Općini Andrijaševci, pet u Općini Stari Jankovci, jedna u Općini Privlaka", rekao je Ante Rajković, načelnik Andrijaševaca.

Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda - 2 FOTO Beroš otkrio novu lokaciju Imunološkog zavoda: Nova šansa za devastiranu perjanicu znanosti

Boris Milošević DORH zatražio da se Borisu Miloševiću skine saborski imunitet: "U pitanju je sumnja na poticanje počinjenja kaznenog djela"

U solarne elektrane ulaže i najveći hrvatski proizvođač i distributer struje, HEP. Uz male, u pogonu im je šest velikih, četiri elektrane se grade, a pred puštanjem je ona najveća u Obrovcu.

Da zanimanje raste, potvrđuju i podaci Fonda za zaštitu okoliša. Na posljednji javni poziv stiglo je 1015 prijava, od čega se na ugradnju fotonaponskih elektrana odnosi oko 90 posto zahtjeva, uglavnom tvrtki, a potom županija, gradova i općina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju