Umjetno jezero Alster u Hamburgu
Umjetno jezero Alster u Hamburgu Foto: Afp

Iz Hamburga upozoravaju da će biti prisiljeni ograničiti korištenje tople vode zbog "kaosa" na energetskom tržištu.


Jens Kerstan, senator za okoliš Hamburga, drugog najvećeg njemačkog grada, rekao je za njemački list Welt am Sonntag u subotu kako bi uprava grada mogla ograničiti pristup toploj vodi na određene dane, zbog "akutnog manjka prirodnog plina". 

"U puno smo goroj situaciji nego što većina ljudi shvaća", rekao je u drugom intervjuu za njemački Hamburher Abendblatt. Zamolio je stanovnike da se kraće vremena tuširaju, da izbjegavaju kupke i da instaliraju moderne termostate i tuševe koji štede na vodi, prenosi Business Insider.

"Što više uštedimo sada, bolja će situacija biti na zimu, kada se trgovine popune", rekao je, govoreći o smanjenju potrebe za prirodnim plinom.

Zapadne zemlje se u posljednjih nekoliko mjeseci trude odmaknuti od oslanjanja na ruske izvore energije, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu krajem veljače. Rusija je nekim zemljama onemogućila pristup pošiljkama prirodnog plina, uključujući Njemačkoj, jer su odbile plaćati u rubljima.

Korito rijeke Po u Borettu Nezapamćene suše: U susjedstvu će proglasiti izvanredno stanje, u nekim je regijama situacija alarmantna...

Korona, ilustracija Povratak maski? Pripremaju se za novi pandemijski val, uskoro i koncept borbe protiv korone

Njemačko Ministarstvo ekonomije i klime reklo je da su količine uvezenog plina iz Rusije pale s prijašnjih 55 posto na 35 sredinom travnja. Do ljeta 2024. godine, uvoz energenata iz Rusije mogao bi pasti na samo 10 posto njemačke ukupne potrošnje energenata.

Ministarstvo ekonomije i klime izjavilo je 23. lipnja kako je Njemačka ušla u drugu od tri faze njihovog energetskog plana za hitne slučajeve, i upozorilo je da su postojeće rezerve pod stanovitim pritiskom. 

Njemačka je uvezla više prirodnog plina iz Norveške i Nizozemske, ali je i povećala uvoze prirodnog plina u tekućem stanju. Osim što potiču efikasno korištenje energije i pojačano oslanjanje na obnovljive izvore energije, Njemačka planira ponovno pokrenuti stare elektrane na ugljen, što bi poslužilo kao kratkoročno rješenje problema.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju