Obavijesti Pretražite Navigacija
Proslavili 10 godina rada

'U borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, bilo iz ove ili one stranke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International Hrvatske proslavio je deset godina djelovanja na svečanosti koja je okupila predsjednike države i vlade, saborske zastupnike i diplomatske dužnosnike, jedinstvene u stavu da samo čvrsta suradnja političke vlasti i civilnog sektora jamči učinkovitu borbu protiv korupcije te transparentnost u radu tijela javnih vlasti.

Sudionici skupa u Novinarskom domu suglasni su i da je Hrvatska izgradila zadovoljavajući zakonski okvir te društvenu svijest o potrebi suzbijanja korupcije, ali i istaknuli da u tu borbu treba ući energičnije i tako dati do znanja da nulta tolerancija na korupciju nije tek fraza, nego odlučan stav cijelog društva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrzljaku 10 godina zbog bacanja bombe na policajce Slika nije dostupna BiH: Pripadnik HVO-a Ljubičić osuđen na 10 godina

Prisjećajući se deset godina rada, predsjednik TIH-a rekao je da je udruga puno napravila na nadogradnji zakonskog okvira i svijesti među građanima o potrebi da se korupcija svede na razinu koja neće ugrožavati društveni razvoj. 'Drago nam je da su nas sve više slušali, da je sve više onih koji rješenja koja nudimo žele primijenjivati i smanjiti prostor za korupciju', poručio je.

Dodao je da u TIH-u izražavaju zadovoljstvo deklariranom političkom voljom za suzbijanje korupcije, a posebno činjenicom da je borba protiv korupcije postala nezaobilazna tema u političkim zbivanjima, posljedica čega je, naglasio je, i činjenica da građani korupciju smatraju najvećim problemom u državi nakon nezaposlenosti, a čak 99,2 posto ih smatra da korupcija šteti razvoju društva. Petrović je vlastima poručio da uloži više napora u toj borbi, da dorade zakone, pokažu više volje i želje u njihovu provođenju, te sankcioniranju onih koji ih krše.

O nužnosti suradnje vlasti s civilnim sektorom u borbi protiv korupcije govorio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, istaknuvši da je Hrvatska, nakon izloženosti 'megakorupciji' u 90-ima, sada u prelomnom trenutku da pokaže i dokaže koliko želi i može biti učinkovita u borbi protiv korupcije. 'Danas smo možda u prelomnom trenutku, jer iz faze u kojoj smo stvorili dobar zakonodavni okvir i svijest u društvu da je korupcija jedan od najvećih problema, sada moramo potpuno dokazati da smo spremni s riječi preći na djela', poručio je Josipović.

Istaknuo je da s optimizmom gleda na nastavak borbe protiv korupcije, te da apsolutno podupire političku volju vlade i parlamenta da pokažu kako u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, bez obzira je li iz ove ili one stranke, dolazi li s ove ili one pozicije, ovog ili onog centra moći'.

Snažna volja za obračun s korupcijom.

Isto je mišljenje iznijela i premijerka Jadranka Kosor, koja je istaknula da njezina vlada ima snažnu političku volju boriti se s korupcijom na svim razinama i u svim područjima, a važno je, dodala je, da takvu volju političke stranke demonstriraju na način da se ta borba vodi bez obzira pripada li tko kojem političkom miljeu. "Borba protiv korupcije nije natjecanje da se vidi tko će brže i tko će to bolje upakirati", poručila je premijerka, također suglasna da samo čvrsta suradnja jamči uspjeh u borbi protiv korupcije.

TIH-u je zahvalila na upornom i strpljivom radu te hrabrosti, poručivši članovima te udruge da su joj bili inspiracija u ostvarivanju jednog od najvažnijih stupova rada njezine vlade - borbi protiv korupcije. 'Mnoge ste poticali, davali mnoge važne impulse, i nadam se da u idućih deset godina nećete posustati, kao što ni vlada neće posustati, ne samo zbog završetka pregovora s EU, nego zbog nas samih', poručila je Kosor.

I bivši predsjednik države Stjepan Mesić pohvalio je rad TIH-a, čiji je velik doprinos, naglasio je uz ostalo, u tome što se klupko korupcije počelo odmotavati. TIH-u su na doprinosu u stvaranju antikorupcije klime u društvu zahvalili te mu na 10. obljetnici čestitali i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, te članovi Globalnog odbora direktora Transparency Internationala Boris Divjak i Sergej Muravjov. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene