Pred Hrvatskom je još uvijek dug put da zadovolji zahtjeve Europske Komisije o recikliranju otpada.


Samo 17 posto komunalnog otpada trenutačno se reciklira u Hrvatskoj, a u sljedeće 4 godine obvezni smo tu brojku utrostručiti. Vjetar u leđa tom cilju daje tvrtka Straža-plastika iz Huma na Sutli. No, da bi plastiku prerađivala, prvo je mora - uvoziti.

Vezani članci Prosvjed udruge Resnik ispred Gradske skupštine - 4 FOTO Prosvjed udruge Resnik ispred Gradske skupštine: "Tomašević nastavlja katastrofalne projekte s otpadom" Otpad - 4 (Pre)ambiciozan plan? Za mjesec dana Zagrepčani bi trebali dobiti novi sustav odvoza i naplate otpada, ali...

Malo roboti, malo radnici i od stare plastike nastanu novi akumulatori. Proizvodnja i prerada plastike život znači za više od 230 radnika tvrtke iz Huma na Sutli.

Stotine plastičnih kanti negdje su mogle završiti kao otpad i zagađivati okoliš. No umjesto toga, one u tvornici u Humu na Sutli postaju vrijedna sirovina. Stroj od stare usitnjene plastike svake dvije minute izbaci jednu novu kantu za otpad. Takvih ova tvrtka na godinu izveze više od 100 tisuća.

No da bi prerađivala plastiku, mora je prvo uvoziti. "Znači od nekih 1500 tona kolIko mi godišnje preradimo, domaćih je možda jedno 300 tona. Ako je i toliko", kaže Josip Grilec, direktor Stražaplastike.

Vjerovali ili ne, Hrvatska na godinu uveze čak 180 tisuća tona reciklirane plastike. Posljedica je to nepostojanja adekvatnog sustava za odvojeno prikupljanje otpada. Zato je danas u Hum na Sutli stigao mjerodavni ministar i najavio bolje dane čim se usvoji plan gospodarenja otpadom.

"On mora biti donijet što prije. Mi smo ga pustili u proceduru, vidjet ćemo je li naš politički partner dovoljno zreo da to prihvati i da to što prije gurnemo", poručio je ministar Slaven Dobrović.

Za 'gurnuti' je ostalo još manje od dva mjeseca, a odnosi u Vladi ne ulijevaju povjerenje da će tvrtke poput Stražaplastike uskoro poslovati - u boljem okruženju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju