Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni odvjetnici danas su u svoje redove primili suca Vrhovnog suda, što je prvi puta da netko iz najviših sudačkih krugova dolazi među tužitelje, a riječ je o 53-godišnjem Draganu Poljaku, sucu Kaznenog odjela Vrhovnog suda.


Državnoodvjetničko vijeće (DOV) imenovalo je suca Poljaka zamjenikom županijskog državnog odvjetnika u Osijeku.

Vezani članci Suci na zabavi s Kerumom Šef splitskog Upravnog suda povrijedio sudačku etiku kad se s Kerumom družio u konobi Uznemiravanje, ilustracija Više od 5000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj zahtijevaju ostavku vrhovnog suca zbog podrške silovatelju: ''Pokušali ste osuditi žrtvu da je doživotno siluje mučitelj''

Do sada je bilo nekoliko slučajeva prelaska županijski sudaca u državnoodvjetničke redove, no prvi puta se na takav korak odlučio netko s najvišeg suda.

Nije poznato zbog čega se sudac Poljak odlučio vratiti u Osijek iz kojega je lani u ožujku, kao tamošnji županijski sudac, prešao na Vrhovni sud.

Na sjednici na kojoj je imenovan Dragan Poljak, DOV je imenovao i novu zamjenicu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a riječ je o dosadašnjoj zagrebačkoj Županijsko državnoj odvjetnici Višnji Lončar.

Za to je mjesto konkurirao i bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski, no, kako se neslužbeno doznaje, Bajićev kolegiji je pozitivno mišljenje dao njegovoj protukandidatkinji.

Višnja Lončar imenovana je u Kazneni odjel Državnog odvjetništva RH.

Bajić sada ima 23 zamjenika.

Njegova nova zamjenica je u državnom odvjetništvu od 1979. godine. Karijeru je počela u Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, od 1994. nastavila u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu te zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

DOV je danas ponovno izabrao Larisu Kerekeš za zamjenicu općinske državne odvjetnice u Bjelovaru.

Gorana Škaro imenovana je zamjenicom općinske državne odvjetnice u Splitu, a Mario Kranjčević zamjenikom općinske državne odvjetnice u Gospiću.

Toni Caratan imenovan je zamjenikom općinske državne odvjetnice u Dugom Selu, a Doris Brnobić Rajlić ponovno je izabrana za zamjenicu općinskog državnog odvjetnika u Puli.