Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdravio inicijativu Kosor

Brammertz nezadovoljan jer još nema topničkih dnevnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz pozdravio je nove napore koje ulaže hrvatska vlada na pronalaženju nestalih topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995.

Pozvao je i na hitno poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se dovršila 'sveobuhvatna i vjerodostojna istraga' o tim dokumentima, čiju dostavu njegov ured traži od Hrvatske od 2007. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud odbio žalbu Roko Mijić oslobođen optužbe za skrivanje topničkih dnevnika Slika nije dostupna Nestalna članica VS-a BiH preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a

'Glavno pitanje koje izaziva zabrinutost ostaje još uvijek neriješen zahtjev da se lociraju i dostave ključni vojni dokumenti vezani za operaciju Oluja iz 1995', rekao je Brammertz na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

Pozdravio osobnu inicijativu Kosor

On je pozdravio 'osobnu inicijativu premijerke Jadranke Kosor na temelju koje je u listopadu ove godine osnovana međuresorska radna skupina s ciljem da locira te dokumente, posebno zato jer, kako je naglasio, 'praktično nije bilo aktivnosti na administrativnoj istrazi' od njegovog posljednjeg izvješća Vijeću sigurnsoti UN u lipnju ove godine.

Za izvješće vladine međuresorske radne skupine, koje je primio ovoga tjedna, Brammertz je ocijenio kako je 'od pomoći u otklanjanju praznina u adminstrativnoj istrazi, te u identificiranju daljnih istražnih koraka koje trebe poduzeti'. Brammertz je na naglasio da se 'ti i svi drugi raspoloživi istražni koraci moraju hitno poduzeti kako bi se dovršila sveobuhvatna i vjerodostojna istraga o nestalim dokumentima'.

Još nije kasno za američku diplomatsku kartu

Brammertz se, dakle, nije predomislio i izvješće za Hrvatsku nije dobro, a sasvim je izvjesno da Britanija i sateliti neće odustati od blokade poglavlja pravosuđa. To je suština, a sve ostalo, intonacija, kurtoazija i pohvale premijerkinom 'task forceu', tek su manje bitan dekor. 'Glavno pitanje koje izaziva zabrinutost ostaje još uvijek neriješen zahtjev da se lociraju i dostave ključni vojni dokumenti vezani za operaciju oluja. Međuresorska vladina skupina osnovana u listopadu od pomoći je u otklanjanju praznina u administrativnoj istrazi', izjavio je u izvješću Brammertz.

Svaka ocjena osim one da je ovo izvješće vrlo ozbiljan problem u nastavku EU pregovora bila bi nerealna. Njime Hrvatska u ključnim trenutcima snosi posljedice dugogodišnje neozbiljnosti i diplomatske neučinkovitosti. Generala Gotovinu britanska je diplomacija prije 7 godina naknadno ubacila u rezoluciju vijeća sigurnosti, a da Zagreb nije ni okom trepnuo. Oluja je svih ovih godina tretirana kao pravno, a ne kao ono što ona jest, prvorazredno političko pitanje.

Hrvatska politika je ostala gluha na ljetos izrečena britanska i američka mišljenja o dnevnicima, koja su bila dijametralno suprotna. Bio je to znak da se problem takozvanih dnevnika, može rješavati samo kartom američke diplomacije. Za to još nije kasno, samo je upitno po kojoj cijeni. 8 godina hrvatska se vanjska politika zvala Carla del Ponte a sve se sada vratilo na početnu poziciju, samo što je sad na tom početku Brammertz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene