Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet Hrvatskoj

Erdoğan se susreo s Plenkovićem pa vratio na Pantovčak: Svečana večera s Milanovićem zatvorena je za javnost

Aktualno Galerija Doček predsjednika Erdogana na Pantovčaku Doček predsjednika Erdogana na Pantovčaku Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović u Islamskom kulturnom centru Galerija 1/2 >>
Na poziv predsjednika Zorana Milanovića u posjeti Hrvatskoj boravi turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Osim s predsjednikom Milanovićem, Erdoğan će se susresti i s premijerom Plenkovićem, a u sklopu posjeta je u Sisku svečano otvoren Islamski kulturni centar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj. Uz Erdoğana je stigla i njegova supruga Emina Erdoğan, a posjet se odvija uz visoke mjere osiguranja u Zagrebu, Velikoj Gorici i Sisku, gdje je svečano otvoren Islamski kulturni centar.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Analiza Ivane Petrović Erdogan nakon BiH i Srbije stigao u Zagreb: "Ova njegova regionalna turneja nije slučajno tagirana u ovo vrijeme"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

18:21 Hrvatska i Turska imaju potencijala za jačanje gospodarske suradnje, posebice u područjima energetike, ICT-ja, graditeljstva, poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, istaknuto je na Hrvatsko turskom-poslovnom forumu "Investicije i izvoz" na kojem su sudjelovali predsjednici Republike Hrvatske i Republike Turske Zoran Milanović i Recep Tayyip Erdoğan.

Milanović je kazao kako poslovni forumi predstavljaju važan dio gospodarske diplomacije te kako interes za nove poslovne prilike uvelike pokazuje kako hrvatska i turska poslovna zajednica istinski nastoje unaprijediti i produbiti dobre gospodarske veze.

"Naši dobri i dugogodišnji bilateralni odnosi zrcale se i u stalnom jačanju naših gospodarskih i investicijskih veza", kazao je Milanović, napominjući kako je prošle godine robna razmjena dvije zemlje dosegnula rekordnu razinu od 846 milijuna američkih dolara.

To je izvrstan rezultat koji se ove godine ubrzava, rekao je te dodao kako vjeruje da će na kraju 2022. robna razmjena premašiti milijardu dolara.

Hrvatska je već sada prepoznata kao atraktivno ulagačko odredište, jednako kao što uspješne hrvatske kompanije imaju svoje mjesto na turskom tržištu, istaknuo je Milanović te dodao kako stranim investitorima Hrvatska može poslužiti kao polazna točka prema europskim i regionalnim tržištima.

Rekao je i kako mu je drago što će se službenim posjetom predsjednika Republike Turske učvrstiti međusobno povjerenje te potaknuti napredak u odnosima dviju zemalja.

"Iskreno vam želim uspjeh u svemu dobrom što radite i planirate. Pozivam vas da nastavite težiti svemu što nas spaja, prije svega, nizom zajedničkih poduzetničkih i poslovnih inicijativa, kao i otkrivanju novih područja za buduću suradnju", istaknuo je Milanović.

Erdoğan je rekao kako mu je veliko zadovoljstvo nakon šest godina ponovo biti u Zagrebu te kako se ove godine slavi 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Turske i Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako je danas s predsjednikom Milanovićem vodio vrlo konstruktivne i produktivne sastanke. "Razgovarali smo o trgovinskim, gospodarskim i bilateralnim odnosima naših dviju zemalja i čvrsto vjerujem da ćemo tu suradnju unaprijediti isto kao i prijateljstvo između naših država", kazao je.

Turska i Hrvatska su dobri poslovni partneri, rekao je, navevši da je robna razmjena na početku 2021. godine iznosila 387 milijuna dolara da bi na kraju godine dosegnula gotovo 900 milijuna dolara. Cilj je, kako je kazao, da ona u kratkoročnom razdoblju bude dvije milijarde, a u dugoročnom pet milijardi dolara.

Kao područja moguće suradnje izdvojio je energetiku, ICT, graditeljstvo, poljoprivredu i prehrambenu industriju, navodnjavanje, turizam, infrastrukturne projekte.

Spremni smo pružiti sve vidove pogodnosti hrvatskim investitorima, kazao je te dodao kako vjeruje da će suradnja Hrvatske i Turske zasigurno doprinijeti ne samo razvoju dviju zemalja, već i cijele regije. Forum je održan u organizaciji Lider media i Kluba izvoznika, a okupio je predstavnike 75 tvrtki iz Turske te 160 hrvatskih tvrtki.

17:10 Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić prati posjet turskog predsjednika Hrvatskoj. Kako je rekao, gospodarski forum još uvijek traje.

"U tijeku su susreti turskih i hrvatskih gospodarstvenika. Turski predsjednik je na Markovom trgu, ima sastanaka s premijerom Plenkovićem", rekao je Krešić.

"Potom turski predsjednik ponovno odlazi kod predsjednika Milanovića gdje je u 18 sati zakazana svečana večera s velikim brojem uzvanika. Na večeri zatvorenoj na javnost i medije bit će, uz predsjednike i tursko izaslanstvo, i dio ministara, predstavnici Akademije, drugih važnih društvenih djelatnosti, predstavnici poslovnog sektora i predstavnici sporta", izvjestio je. 

16:45 Erdoğan se susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem.

16:36 Predsjednici Turske i Hrvatske, Erdoğan i Milanović prisustvovali su tursko-hrvatskom poslovnom forumu u zagrebačkom Westinu. S Erdoğanom su u Hrvatsku su doputovali i čelnici stotinjak velikih turskih tvrtki. Prijavljeni su i predstavnici nekoliko stotina hrvatskih tvrtki.

Turske kompanije su među većim ulagačima u Hrvatsku, no robna razmjena dviju zemalja je niska. Očekuje se da će ove godine dosegnuti milijardu dolara. Plan je taj iznos udvostručiti, pa podići na 5 milijardi dolara.

15:52 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan položio je vijenac ispred Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića.

15:26 Otvorenje Islamskog centra pozdravio je i sisački biskup Vlado Košić. "Budimo suradnici, budimo prijatelji. Kako kaže papa Franjo, svi smo braća - fratelli tutti", poručio je Košić.

"Muslimani i kršćani danas osobito trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskog života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijelog svijeta. Vjernici trebaju društvo prožimati duhovnošću i unositi u njega moralne principe, ali ne smiju dozvoliti da politike njima manipuliraju", dodao je.

Spomenuo je kako muslimani u većinski katoličkoj Hrvatskoj imaju sva vjerska i nacionalna prava, pa se tako očekuje da i katolici u Bosni i Hercegovini, gdje su autohtona manjina u odnosu na muslimane, imaju sva ta ista prava, te žive u ravnopravnosti i zajedništvu s pripadnicima većine.

14:50 Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček u svom je govoru rekla da je džamija simbol pobjede muslimanske zajednice Siska, ali i njegovih građana koji ne gube duh usprkos svim nedaćama – ratu, poplavama, potresima.

"Islamski kulturni centar će obogatiti Sisak i Hrvatsku jer pokazuje svo bogatstvo različitosti kojima obiluje ovaj grad. Moramo učiti jedni od drugih jer ćemo tako biti pametniji svi zajedno", rekla je sisačka gradonačelnica.

"Jedna mala, ali jako dobro organizirana zajednica ljudi koji dišu kao jedan može učiniti sve što im padne na pamet", rekla je Ikić Baniček o zajednici muslimana u Sisku.

"To je glavna pouka današnjeg dana – treba imati velike ambicije i ostvariti ih. Alternativa su propadanje i neuspjeh, a mi Siščani ne znamo što je to neuspjeh i što je poraz", zaključila je.

14:41 "Sisak je naš grad u kojem smo ostavili ne samo najbolje godine svog života, nego smo u njega utkali svoje kvalitete i vrijednosti", dodao je glavni sisački imam Alem Crnkić.

"Otvorenjem džamije Islamskog centra poklanjamo našem gradu novu vizuru, arhitektonsko zdanje koje raskošnošću kupole održava vedrinu i pozitivan duh ovog grada", rekao je sisački imam, naglasivši kako novi kompleks predstavlja "zajedničko dobro i prijateljsku destinaciju" za sve Siščane.

Crnkić je kazao kako je "privilegij živjeti i djelovati kao imam" u gradu u kojem se svi građani raduju zbog završetka džamije.

14:29 Turskog i hrvatskog predsjednika pred Islamskim centrom dočekao je i velik broj onih koji su stigli autobusima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebice Unsko-sanskog kantona.

Na ceremoniji je bio prisutan niz hrvatskih ministara i drugih aktera političkog života. Bili su ondje i vjerski i politički predstavnici iz zaljevskih zemalja i drugih europskih država.

Muftija Mešihata Islamske zajednica u Hrvatskoj Aziz Hasanović na ceremoniji je rekao da je otvorenjem Islamskog kulturnog centra grad Sisak dobio unikatni vjerski objekt te se na "svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno i u zajedništvu".

Nekoliko minuta dugu zahvalu svima koji su doprinijeli izgradnji džamije, Hasanović je završio zahvalom Erdoganu "čije će ime od danas biti uklesano u temelje naše zajednice". "Njemu je posvećen ovaj centar jer ga bez njega ne bi ni bilo", dodao je.

14:12 Pred više od tisuću okupljenih vjernika i onih koji su htjeli vidjeti Erdogana pred novim Islamskim centrom koji nosi njegovo ime i izgrađen je i turskim sredstvima, on je rekao da Ankara nikad nije zaboravila na svoju "braću i prijatelje s kojima dijeli zajedničku povijest, ljudske i kulturne veze" u regiji.

"U našim srcima nikad nismo odvajali Sisak od Amasye, Petrinju od Burse, Zagreb od Ankare, Sarajevo od Istanbula i Mostar od Rizea", rekao je, spomenuvši podijeljeni hercegovački grad uz onaj na istoku Turske iz kojeg potječu njegovi roditelji.

Zahvalio je Hrvatskoj na pomoći u borbi protiv razornih šumskih požara u Turskoj i izrazio sućut obiteljima poginulih u potresima koji su pogodili Baniju, nakon kojih je Ankara poslala izdašnu pomoć.

13:24 Turski i hrvatski predsjednici Erdogan i Milanović stigli su Sisak na otvaranje Islamskog kulturnog centra. Predsjednik Erdoğan svečano je otvorio kulturni centar koji je tako započeo s radom.

"Hrvatska je primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana", rekao je turski predsjednik prilikom otvaranja centra koji nosi njegovo ime.

"Poruke o prijateljstvu, bratstvu, miru i suživotu šalju se i danas", rekao je. "Ova sloboda ne odnosi se samo na našu muslimansku braću nego i druge vjere i kulture" kazao i naglasio kako je nova džamija simbol "uzornog položaja i multikulturalnosti Hrvatske".

"Ovaj centar je spomenik svim braniteljima islamske vjeroispovijesti koji su rame uz rame u velikom broju bili na braniku obrane Hrvatske", rekao je Milanović i dodao da je ovaj centar most između Hrvatske i BiH.   

Doček predsjednika Erdogana na Pantovčaku Zoran Milanović u Islamskom kulturnom centru (Foto: DNEVNIK.hr)

12:50 Građani su se okupili u Sisku ispred Islamskog kulturnog centra kojeg će svećano otvoriti turski predsjednik. 

12:16 Na pitanje novinara o situaciji u BiH, Deytonskom sporazumu i odlukama Visokog predstavnika predsjednik Milanović rekao je kako su njegovi stavovi poznati i da su to "gole činjenice, da su Hrvati konstitutivan narod i da moraju imati svoja prava", rekao je predsjednik na Pantovčaku.

"Bio sam kritičan prema ulozi Visokog predstavnika i mislim da je izabran bez suglasnosti svih članova", rekao je Milanović.

"Ne znam šta će biti na izborima u BiH, ja sam od sebe dao sve što sam mogao i nadao sam se i da će i drugi dati nešto, a Visoki predstavnik do sada nije dao ništa, a sada je mjesec dana do izbora", naglasio je Milanović.  

Erdoğan je rekao da je detaljno razgovarao s čelnicima BiH, a problem vidi u Daytonskom sporazumu, koji nije riješio problem Bosne i Hercegovine. "Mi smo taj sporazum morali potpisati, ali nismo bili zadovoljni", rekao je.

"Odluke moraju donijeti sami čelnici u BiH. Postoje određeni mehanizmi koji su mogući i mi se svakako moramo češće čuti i dogovarati i nakon izbora. Cjelovitost BiH je vrlo važna i BiH je za to platila veliki ceh, koji više nitko ne bi smio platiti", naglasio je Erdoğan.  

12:10 Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Zagreb i razgovorima koje je održao s predsjednikom Milanovićem. "Naše zemlje su dvije savezničke zemlje, koje imaju duboko ukorijenjene veze", rekao je turski predsjednik i naglasio kako je Turska bila jedna od prvih zemalja koja je uputila pomoć Hrvatskoj kad je to bilo potrebno.

"Detaljno smo razgovarali o izborima u BiH", rekao je Erdoğan, koji je izrazio zadovoljstvo razgovorima i najavio njihov nastavak. Kazao je kako Turska pomno prati situaciju na Balkanu te su razgovarali o koracima koje mogu poduzeti kao bi osigurali mir na ovom prostoru. Dogovoren je nastavak dijaloga po pitanju BiH i nakon izbora. 

Naglasio kako je potrebno jačati gospodarsku suradnju i izvoz među zemljama te je zahvalio Milanoviću i ministrima koji su Tursku prepoznali kao važnog partnera. 

Na kraju se zahvalio na projektu izgradnje Islamskog kulturnog centra. 

12:04 "Izuzetna mi je čast ugostiti turskog predsjednika i ovo još jednom podcrtava dobre odnose između Hrvatske i Turske, koji traju već 30 godina, i tu obljetnicu obilježavamo ovih dana", rekao je predsjednik Milanović nakon sastanka.

S turskim kolegom razgovarao je o nizu tema, među kojima i o ratu u Ukrajini, ali i situaciji u BiH, kao i o gospodarskim odnosima. "Predsjednik Erdoğan ima utjecaja na određene strukture u BiH i o tim utjecajima moramo razgovarati", rekao je Milanović i dodao da je nakon ovih razgovora primjetno da treba još puno toga razjasniti.

"Međusobno o ovim temama moramo razgovarati više jer se iz ovih sat i nešto vremena razgovora vide dobre namjere, ali isto tako nedovoljna upoznatost s uzajamnim stavovima", kazao je Milanović. "Jedni možda nedovoljno poznajemo druge, treba nam više dijaloga. Vjerujem da su namjere dobre", istaknuo je hrvatski predsjednik. 

12:01 Nakon bilateralnog susreta predsjednika Milanovića i Erdoğana, kao i izaslanstava Vlada, potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandumi o razumijevanju između hrvatskog i turskog ministarstva unutarnjih poslova o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama. Sporazume su potpisali ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Turske.

11:15 U Sisku je sve spremno za svečanost otvaranja Islamskog kulturnog centra, koji će otvoriti turski predsjednik. Brojni uzvanici i posjetitelji već su se okupili. Događaj se odvija uz iznimno visoke mjere osiguranja, a na putu od Zagreba prema Sisku razmješteni su policajci i osiguranje doslovno na svakom koraku.

U sisačkom predgrađu Caprag posebno je visoko osiguranje, a prostor su pregledale i turske sigurnosne službe. Posebna regulacija prometa i kretanja organizirana je oko samog prostora Islamskog kulturnog centra uz raspoređivanje osiguranja po okolnim cestama, kao i zavarivanje šahtova i zatvaranje prometa kroz veći dio Capraga.

Pristup je osim uzvanicima omogućen samo autobusima s vjernicima, a promet će biti zatvoren sve do kraja svečanosti i odlaska uzvanika u kasnim poslijepodnevnim satima.

Svečanost otvaranja Islamskog kulturnog centra održava se od 11 do 13 sati, uz obraćanje hrvatskog državnog vrha i turskog predsjednika Erdoğana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog dolaska Erdoğana FOTO Glavni grad pod blokadom: Duge cijevi na ulicama Zagreba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKI KOMPLEKS FOTO/VIDEO Sisak uskoro otvara vrata džamije i Islamskog centra, dolazi i Erdogan: "Svi su dobrodošli"

11:00 Trasa kojom prolazi turski predsjednik dobro je osigurana, pa se na ulicama Zagreba danas mogu vidjeti i duge cijevi. Policija je najavila povremeno zatvaranje prometnica i preusmjeravanje na sporedne pravce, pa se očekuju velike gužve, koje će trajati sve do kraja dana, a građane se moli za strpljenje.

10:00 Turski predsjednik stigao je na Pantovčak, na kojem ga je dočekao domaćin predsjednik Zoran Milanović. Erdoğan je u Zagreb stigao kako bi pridonio jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Turske i otvorio novi islamski centar s džamijom u Sisku, a jedna od tema na stolu je i pitanje izbornog zakona u BiH.

Tursku delegaciju predvođenu Erdoğanom na Pantovčaku su dočekali i ministri Davor Božinovic i Goran Grlić Radman, koji će sa svojim turskim kolegama održati bilateralne susrete u Uredu predsjednika te potpisati memorandume o suradnji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "TURSKI DESPOT" HND o Erdoganu: "Poražavajuće da službeni Zagreb prima predsjednika čiji režim progoni novinare"

Pročitajte i ovo Regulacija prometa Zastoji i blokirane ceste FOTO Oboružajte se živcima! Erdogan stigao u Zagreb, dio grada već blokiran

Tijekom susreta Erdoğana s predsjednikom Milanovićem potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma, a predsjednici sudjeluju i na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu, na kojem prisustvuje 75 turskih i 160 hrvatskih gospodarstvenika.

Susret s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem predviđen je za kasnije poslijepodne.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene