Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I u srpnju manje gostiju

Turistički pad u Istri: 'Zabrinjava nas nedolazak Nijemaca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je istarski gradić Novigrad koji bilježi 1 posto više noćenja nego lani, što je najbolji rezultat u Istri.

Novigrad s 1 posto više noćenja nego lani bilježi najbolji rezultat u Istri, gdje i u srpnju nastavlja padati turistički promet s usporednim razdobljem lani, a glavni razlog je, kako kažu u tamošnjoj turističkoj zajednici, izostanak njemačkih gostiju.

Pročitajte i ovo Rujansko ljeto u Dubrovniku Rujan kao iz snova Idealno ljeto na samom kraju ljeta: Dobrim brojkama nadaju se i u listopadu Sezona i dalje traje Bablje ljeto Sezona još uvijek traje, gostiju ne manjka: "More je toplo, gužve nema, sad je najljepše!"

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević smatra kako je razlog tome nedavne poplave, loš gospodarski rast u zadnjem kvartalu i to što u južnim pokrajinama još nisu počeli praznici.

>>Manjak gostiju u Istri: Kampovi bilježe najveće minuse!

'Ova sezona je last minute i last second sezona. Svi čekaju zadnju priliku', rekao je Ivošević. Prema njihovim podacima,  od početka godine do 21. srpnja realizirano je 1,4 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, što je za tri posto manje nego u istom periodu 2012. godine.

Ono što zabrinjava jest podatak od čak 6 posto manje dolazaka i 5 posto manje noćenja samo u ovom mjesecu. Tako je Istra u srpnju zabilježila 502,1 tisuća dolazaka i 3,8 milijuna noćenja.

>>Ministarstvo: U prvih 5 mjeseci porast prihoda u turizmu za 11,4 posto

Na pitanje je li za ovakav pad kriva smjena na čelu Ministarstva turizma, aktualni ministar Darko Lorencin rekao je kako to ne smatra problemom. Nije želio komentirati predstavljene brojke, jer, kako je rekao, one nisu kompletne. Smatra da će prave brojke biti u kolovozu.

''Moramo se malo strpiti da pričekamo kraj ovog mjeseca i prvi tjedan 8. mjeseca kada ćemo imati cjelovite podatke za 7 mjesec i kada ćemo ih moći temeljito komentirati. 8. mjesec onaj organizirani booking teče redovito i ono po čemu je ova turistička godina posebna su upravo ti last minute koji su ultra last minute', kaže Lorencin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene