Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hoćemo li podbaciti

Je li Hrvatska u broju gostiju dosegnula svoj maksimum? ''Brojke nas do sada nisu zabrinjavale, ali..."

Boris Žgomba iz Udruženja putničkih agencija (Foto: Dnevnik.hr)
Boris Žgomba iz Udruženja putničkih agencija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Žgomba iz Udruženja putničkih agencija (Foto: Dnevnik.hr) Boris Žgomba iz Udruženja putničkih agencija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Direktor hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 900.000 gostiju. Iako detaljnu statistiku Hrvatska turistička zajednica danas ne otkriva, brojka je to na razini prošlogodišnje, pa se postavlja pitanje – je li Hrvatska u broju gostiju dosegnula svoj maksimum.

Zbrajaju se turisti, u strahu od srpanjske rupe. Ovaj vikend brojka je narasla do 900.000. Podjednak broj gostiju u Lijepoj Našoj odmarao se i u drugom srpanjskom vikendu prošle godine. Iako je lipanj bio uspješniji nego lani, čekaju se podaci o početku srpnja.

U Zadru nakon prvih 12 dana – blagi pad u dolascima i noćenjima od jedan posto. Nešto slabiji rezultati i u Opatiji. Kažu, zbog kasnijih njemačkih školskih praznika. Šibenik je u plusu od pet posto u dolascima, a noćenja je isto kao lani. Dubrovnik pak standardno bilježi rast.

"U Dubrovniku se trenutačno odmara oko 24.000 gostiju, što je jedan posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Izvrsne rezultate imamo od početka godine. Ostvareno je čak 20 posto više dolazaka u prvoj polovici ove godine'', rekla je Romana Vlašić, direktorica TZ-a Dubrovnik.

Pročitajte i ovo Direktor hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Direktor Hrvatske turističke zajednice objasnio zašto turista ima, ali ih ne vidimo: "Dopustite mi pojašnjenje, podaci će se promijeniti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki promet Iz cijelog svijeta: Više od 100.000 putnika ovog će vikenda proći kroz splitsku zračnu i trajektnu luku

Direktor udruženja putničkih agencija Boris Žgomba poručuje da brojke do sada nisu zabrinjavale, ali: "Sedmi i osmi mjesec čine 60-ak posto ukupnog noćenja u godini i svaka devijacija ta dva mjeseca svakako čini veliki otklon u cijeloj godini. Čeka nas zahtjevan dio glavne sezone."

Konačne će brojke, procjenjuje Žgomba, na kraju biti podjednake ili tek malo manje. Slično je u subotu u Dnevniku Nove TV dao naslutiti i prvi čovjek HTZ-a Kristijan Staničić: ''Vjerujem da ćemo se približiti brojkama od prošle godine koja je bila iznimno uspješna, rekordna godina. Odnosno, ako bude i neki postotak manje, to neće biti ništa strašno.''

Strahovati treba samo od lošeg upravljanja turizmom jer rast dolazaka ionako ne znači ništa ako ga ne prate i brojke u zaradi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene