U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 900.000 gostiju. Iako detaljnu statistiku Hrvatska turistička zajednica danas ne otkriva, brojka je to na razini prošlogodišnje, pa se postavlja pitanje – je li Hrvatska u broju gostiju dosegnula svoj maksimum.

Galerija


Zbrajaju se turisti, u strahu od srpanjske rupe. Ovaj vikend brojka je narasla do 900.000. Podjednak broj gostiju u Lijepoj Našoj odmarao se i u drugom srpanjskom vikendu prošle godine. Iako je lipanj bio uspješniji nego lani, čekaju se podaci o početku srpnja.

U Zadru nakon prvih 12 dana – blagi pad u dolascima i noćenjima od jedan posto. Nešto slabiji rezultati i u Opatiji. Kažu, zbog kasnijih njemačkih školskih praznika. Šibenik je u plusu od pet posto u dolascima, a noćenja je isto kao lani. Dubrovnik pak standardno bilježi rast.

"U Dubrovniku se trenutačno odmara oko 24.000 gostiju, što je jedan posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Izvrsne rezultate imamo od početka godine. Ostvareno je čak 20 posto više dolazaka u prvoj polovici ove godine'', rekla je Romana Vlašić, direktorica TZ-a Dubrovnik.

Direktor hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić (Foto: Dnevnik.hr) Direktor Hrvatske turističke zajednice objasnio zašto turista ima, ali ih ne vidimo: "Dopustite mi pojašnjenje, podaci će se promijeniti"

Zračna luka Split (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Iz cijelog svijeta: Više od 100.000 putnika ovog će vikenda proći kroz splitsku zračnu i trajektnu luku

Direktor udruženja putničkih agencija Boris Žgomba poručuje da brojke do sada nisu zabrinjavale, ali: "Sedmi i osmi mjesec čine 60-ak posto ukupnog noćenja u godini i svaka devijacija ta dva mjeseca svakako čini veliki otklon u cijeloj godini. Čeka nas zahtjevan dio glavne sezone."

Konačne će brojke, procjenjuje Žgomba, na kraju biti podjednake ili tek malo manje. Slično je u subotu u Dnevniku Nove TV dao naslutiti i prvi čovjek HTZ-a Kristijan Staničić: ''Vjerujem da ćemo se približiti brojkama od prošle godine koja je bila iznimno uspješna, rekordna godina. Odnosno, ako bude i neki postotak manje, to neće biti ništa strašno.''

Strahovati treba samo od lošeg upravljanja turizmom jer rast dolazaka ionako ne znači ništa ako ga ne prate i brojke u zaradi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Policija na ulici zatekla Britance s drogom, ali pravo otkriće je uslijedilo tek kod pretresa njihovog apartmana