Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je rekao da potpisani arbitražni sporazum s Hrvatskom smatra dobrim i da ga i dalje podržava, čime je reagirao na inicijative da Slovenija odustane sporazuma.


Tuerk je konferenciji za novinare posvećenoj aktualnim političkim pitanjima, osobito ideološkim nesuglasicama između ljevice i desnice, odbio detaljnije komentirati formiranje tzv. 'Bučarove skupine'. Neformalna skupina slovenskih javnih osoba koju vodi France Bučar, nekadašnji predsjednik parlamenta i 'otac slovenskog ustava' iz 1991., zahtijeva po tvrdnjama slovenskih medija da se arbitražni sporazum što je potpisan s Hrvatskom opozove, odnosno da se zaustavi postupak njegove ratifikacije. 'Nije mi točno poznato što ta skupina predlaže i mogu ponoviti da je arbitražni sporazum po mojoj ocjeni dobar. To je dobar put za rješenje graničnog pitanja, a u arbitraži Slovenija može biti uspješna', rekao je Tuerk.

>> Slovenski predsjednik začuđen kritikom europskih pučana

Vezani članci Slika nije dostupna Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija Slika nije dostupna Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more

Dodao je da ne vidi razloga zašto 'zobići' takav sporazum i 'od njega odustati na elegantan način', kako to predlaže Bučar, jedan od najoštrijih kritičara arbitražnog sporazuma u Sloveniji. Slovenski mediji zadnjih dana javljaju o sve većem pritisku raznih skupina na predsjednika vlade Pahora da odustane od arbitraže i da se pregovorima s Hrvatskom o granici pristupi na nov način. Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je ponovio da njegova stranka neće glasovati za ratifikaciju sporazuma i da Pahor prije potpisivanja nije konzultirao oporbu. Pahor je pak u parlamentu u ponedjeljak rekao da njegova vlada i on osobno i dalje stoje iza potpisanog arbitražnog sporazuma i da vjeruje da će ga podržati i slovenski birači na vjerojatnom referendumu koji je predložila vladajuća koalicija, 'Uvjeren sam da će parlament (prilikom ratifikacije) uvažiti volju naroda', rekao je Pahor. (Hina)