Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadesettrogodišnja trudnica u 24. tjednu trudnoće zbog zaraze gripom H1N1 jučer je iz ogulinske bolnice hitno prevezena u Kliničku bolnicu 'Fran Mihaljević' gdje se liječnici bore za njezin život.


U zaraznoj je bolnici trudnica spojena na izvantjelesnu oksidaciju na ECMO aparat koji izvan tijela oksigenira krv i vraća ga u organizam. No, liječnici ne žele prognozirati hoće li se trudnica oporaviti.

Vezani članci Gripa, Ilustracija Ipak nije nestala: U Splitu zabilježena prva dva slučaja gripe Punkt za cijepljenje protiv gripe u Zagrebu Svake godine imali smo na tisuće slučajeva zaraze, ove godine - niti jedan! Stručnjaci objasnili što se dogodilo

 >> Svinjska gripa: 4 mlada pacijenta na dijalizi, 1 u komi

'Ona je u više nego teškom stanju. Provodi se najviše što se može danas napraviti u liječenju takvih bolesnika', rekao je dr. Bruno Barišić iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Pluća više ne primaju kisik, pa je priključena na respirator. 'Za dijete ne možemo u ovom trenutku prosuditi. Postoji velika mogućnost stradavanja djeteta', dodao je dr. Barišić. 'Pozivam sve uključujući i trudnice da se cijepe', rekla je Ira Gjenero Margan iz HZJZ-a.

Zbog nove gripe dosad je hospitalizirano 18 trudnica, pretpostavlja se da ih je barem 500-njak bilo zaraženo, ali ni jedna od njih nije završila na intenzivnoj, kao mlada Ogulinka, majka još dvoje djece. Hoće li prevladati krizu, znat će se do kraja tjedna.