Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu nikad imali gripu

Svinjska gripa: 4 mlada pacijenta na dijalizi, 1 u komi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj oboljelih od svinjske gripe se ne smanjuje, a hitnu ambulantu u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici i dalje dnevno pohodi 200-tinjak oboljelih.

'Na bolničko liječenje u jednom danu zaprimljeno je 39 novih pacijenata, pa ih u bolnici leži oko 119', rekao je za Večernji list prof. Antun Beus ravnatelj Zarazne bolnice. U većine je pacijenata virus H1N1uzrokovao tešku virusnu upalu pluća, dok drugi imaju poremećaj funkcije mozga, no bez upalnog procesa (encefalopatiju). Ono što ga, otkriva prof. Beus, kao kliničara posebno zabrinjava je činjenica da se u teškom stanju na respiratorima trenutno nalazi deset pacijenata čiji je prosjek godina 40.

'Sve su to mladi ljudi koji nisu imali nekih većih kroničnih oboljenja', istaknuo je prof. Beus. Virus svinjske gripe napao ih je, otkriva liječnik, toliko jako da je jedan zbog encefalopatije pao u komu, dok su četvorica bolesnika završila na dijalizi zbog otkazivanja bubrega. 'Među životno ugroženima je osam muškaraca i dvije žene, a podaci govore da se radi o izuzetno zdravim organizmima koji nisu cijepljeni, niti su ikada u životu preboljeli gripu', upozorio je prof. Beus i dodao da mu se čini kako uzrok teških komplikacija leži u manjku imuniteta na sve vrste gripe, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gripa se zahuktala U ambulantama gužve: Još dvoje hospitaliziranih zbog svinjske gripe Slika nije dostupna Svinjska gripa opet prijeti? Meksiko: Prva mutacija virusa H1N1

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene